Alsónemesapáti

2015.06.28. 16:09

Második alkalommal szervezték meg a gyógynövényes füvésznapot

Alsónemesapáti - Fűben, fában az orvosság, a régi mondás igazságát a modern kor embere is mind inkább megérti.

Arany Gábor

Alsónemesapátiban a 12 éve alakult Harangláb egyesület tagjai tavaly alakították ki a Bodzatanyánál száznégyzetméteres, napsugár alakú füvészkertjüket, ahol tízféle gyógynövényt nevelnek, mutatnak be, árulta el Fábiánné Simon Klára elnök. Ebből lett az első fűvésznap, ezt követte idén a második, amit szombaton Manninger Jenő országgyűlési képviselő nyitott meg.

– Mind nagyobb az érdeklődés a gyógynövények gyűjtésén, felhasználásán túl már a feldolgozás, az értékesítés iránt is – tette hozzá, s elárulta, saját termesztésű citromfű teával szokta a napjait kezdeni.

Balról: Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester, Takács Ferenc, Fábiáné Simon Klára és dr. Kovács Lajos az előadások előtt. Fotó: Pezzetta Umberto

A gyógynövények szerepéről életünkben, és az alkalmazhatóságukról Takács Ferenc tartott szombaton előadást. A zalaszentgyörgyi származású, zánkai füvesemberként ismert 72 éves kertészmérnök szerint az alapvető gyógynövényeket mindenkinek ismernie kellene.

– Én ebbe beleszülettem, mert édesanyám füvekkel gyógyított minket, tőle nagyon sokat tanultam – idézte fel Takács Ferenc, aki az orbáncfüves pálinkát említette meg egyik kedvenceként. – Az orbáncfű Szent Iván-nap környékén virágzik, rengeteg van belőle. Azt szokták mondani, amire szükség van, abból bőven is terem. Ez a növény jó stressz, depresszió ellen – mosolyodott el és még sokféle egyéb bajra való növényt sorolt fel egy szuszra.

Tegyük hozzá, nemcsak azért érdemelnek figyelmet, mert hatásosak sokféle nyavalyára, de bevételt is hozhatnak. A természetes anyagok iránt rohamosan nő a kereslet. Erre alapítva munkahelyek teremthetők, hívta fel a figyelmet a lehetőségre dr. Kovács Lajos marketing szakember a helyi piacokról szóló előadásában. Az ehhez szükséges anyagiak előteremtése, a felvásárlás gyakorlata is szóba került, délután után pedig gyógynövénytúra indult és a gyógynövényes kozmetikumok készítését mutatták be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!