Állatvilág

2016.07.15. 06:40

Boldizsár elrepült

Zalaegerszeg - Egy csapat gyermek, fiatal és felnőtt integetett Boldizsárnak, az immár felcseperedett erdei fülesbagolynak, amikor csütörtökön este dr. Illyés Zoltán biológus, a Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője a botfai kastélypark fölötti dombon útjára bocsátotta.

Fincza Zsuzsa

- Nem baj, ha most megrémül  és megutál bennünket - mondta a biológus, a madár "felnevelő dajkája" bőrkesztyűs kezében az ijedten verdeső madárral   -, legalább fél tőlünk és kerüli a hozzánk hasonlók társaságát.  Az emberek között nevelkedett majd szabadon bocsátott vad állatokra éppen az jelenti a legnagyobb veszélyt, ha nem rejtőzködik előlünk.

Mint anno hírt adtunk róla, a már nagyra nőtt, de még pihetollú bagolyfiókát május végén találták  Zalaegerszegen a landorhegyi kutyafuttató mellett, s hozták el a már madárcentrumként ismert botfai ifjúsági házba, ahol a madárles átalakított házikójában gondját viselték. A magánytól sem kellett szenvedni, az ifjúsági ház vendégei között sok csodálója akadt, a gyerekek  már első nap elkeresztelték Boldizsárnak. Rövid időn belül lakótársai is akadtak: a város parkjaiban még három kisbaglyot  mentettek meg a jóérzésű járókelők.

- Az erdei fülesbagoly fiókáknál, akárcsak a rigóknál, nem szokatlan, hogy már akkor kikecmeregnek a fészekből, amikor még nem tudnak repülni - mesélte dr. Illyés Zoltán -. Ez az erdőkben nem jelent rájuk veszélyt,  általában alacsonyabb ágakon, bokrokban landolnak, próbálgatják a szárnyaikat, egyik ágról a másikra repülnek. Végig kapcsolatban maradnak a szülőkkel, akik etetik őket.  A városi park azonban nem éppen ideális bagolytanoda.

Persze nem egyszerű felnevelni és visszavadítani egy bagolyfiókát. A fészerben "állandó üzemmódban"működött az egércsapda,a zsákmányból  Boldizsár eleinte csak apróbb falatokat tudott lenyelni- Nagy volt az öröm, amikor széttépte magának a feltálalt vacsorát, főleg, amikor már le is vadászta az élve beengedett pockot.  Az utolsó két hetet Orosztonyban töltötte, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány röpdéjében edzette a szárnyait, gyakorolta a repülést. Gyűrűt azonban szülővárosában  Zalaegerszegen kapott.

- Reméljük itt marad a kastély körüli erdőkben, s itt alapít majd családot  - mondta dr. Illyés Zoltán és  elengedte Boldizsárt. A madár rövid tétovázás után, szinte a gyerekek feje fölött elrepült...

Címkék#bagoly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!