Állatvilág

2015.05.18. 15:32

Kelemen új otthonra talált: pótszülőket találtak a mesterségesen kikelt parlagisasnak

Természetvédők mentettek meg a pusztulástól egy parlagisas fiókát - tudatta a madártani egyesület.

Varga Andor

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) dévaványai Túzokvédelmi Állomásán kikelt a tojásból egy parlagisas-fióka május 4-én. A tojást tíz nappal korábban egy elhagyott fészekből mentették ki a nemzeti park munkatársai. A nyolcnapos fiókát május 13-án pótszülőkhöz helyezték ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) erői a jászsági Sasközpont közelében.

Dévaványa térségében egy parlagisas-pár fészkét önkéntesek segítségével őrizték. Sajnos a költés nem volt sikeres: a tojó eltűnt a fészek környékéről, a természetvédelmi őrök pedig az előírt várakozási idő után kivették a fészekből, és keltetőbe rakták a két tojást. Az egyikben aztán sajnos elpusztult a fióka, a másikból viszont egészséges parlagisas bújt ki. A kicsi a Kelemen nevet kapta az állomáson, ahol a korábbi években – az országban egyedülálló módon – már négy parlagisas-fiókát sikerült kikeltetni és felnevelni.

Kelemen Czifrak Gábor természetvédelmi őr markából szemléli a médiafelhajtást. Fotó: Horváth Gábor (MME)

Pótszülőnek egy olyan jászsági sasfészket választottak ki a szakemberek, ahol feltehetően az egyik madár terméketlensége miatt már több éve nem kelt ki fióka, így egyedüli fiókaként nagy esélye lesz a túlélésre. A fészket itt is önkéntes sasőrök figyelik egészen a fióka júliusi kirepüléséig.

A kihelyezés reggelén Kelemen kiváló egészségi állapotban érkezett meg új otthonához, melyben a vártnak megfelelően két záptojás volt Kelement az egyik tojással együtt tették be a fészekbe, a másik tojást vizsgálati célból elszállították.

A fészket az MME munkatársai azóta is őrzik távolról, és örömmel tapasztalták, hogy a visszahelyezés után 15 percen belül a tojó madár beszállt a fészekre és el sem ment azóta onnan. Kicsivel később a hím is meglátogatta az új jövevényt. A látottak alapján Kelemennek ugyan akkora esélye van a sikeres felnövekedésre, mintha a keltető helyett a fészekben kelt volna ki a tojásból.

Új otthonában, mellette balról egy záptojás, jobbra pedig új szülei reggeli-maradéka piroslik. Jó esélyei vannak a felnőtté válásra. Fotó: Horváth Gábor (MME)

Ilyen nagy kapacitásigényű mentési akciót elsősorban azoknál a fokozottan veszélyeztetett madárfajoknál szokás alkalmazni, melyek állománya olyan alacsonyra csökkent, hogy szinte minden egyed nélkülözhetetlen a faj megmaradása, genetikai változatosságának megőrzése szempontjából.

A mostanihoz hasonló esetek azért is nagyon fontosak, mert ezekből a természetvédelmi szakemberek rengeteget tanulnak.

Címkék#parlagisas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!