Állatvilág

2015.01.21. 14:20

Ivartalanítási akciót hirdetnek

Nagykanizsa - Februárban újabb ivartalanítási akciót hirdet az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület egy német állatvédő szervezet anyagi segítségével.

Pásztor András

Jó évet zárt az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület, hiszen 2014-ben befejeződtek a jelentősebb beruházások az állatmenhelyen és egy pályázatnak köszönhetően egy évre elegendő minőségi száraztápot is nyertek az állatotthonban élő kutyák és cicák takarmányozásához.

– A „Tierheimleben In Not" német állatvédő szervezettel közösen az elmúlt év őszén sikeres, kedvezményes ivartalanítási akciót bonyolítottunk le – mondta Maros Sándorné, az egyesület titkára. – Az akcióban 57 kutya és 121 macska műtétjére került sor, amivel több, mint 300 kiskutya és 400 kiscica nem kívánt születését előztük meg.

Az ivartalanítás ellenére is sok kutya és cica kerül az otthonba. Fotó: Archív/Szakony

Az egyesület egyébként 2011-től kezdődően minden évben megszervezi az ivartalanítási akciót, melynek köszönhetően csökkent a nem kívánt szaporulat. Ennek ellenére időről-időre sok kölyökkutya és cica kerül a nagykanizsai állatotthonba, nem kis terhet róva az egyesületre anyagilag és emberileg egyaránt.

– Éppen ezért már a tavalyi akcióval kiléptünk a város határain kívülre és a most meghirdetett 2015. február elején induló akciót is kiterjesztjük azokra a helyekre, ahonnét rendszeresen kerülnek be kisebb-nagyobb létszámmal a nem kívánt kölykök – folytatta a titkár. – A műtétek  költségét a „Tierheimleben In Not" német állatvédő szervezet fizeti, hatalmas segítséget nyújtva ezzel a kisállat tulajdonosoknak és természetesen az egyesületnek is. Az akció önköltséges, ami azt jelenti, hogy a gazdának kutyák esetében 25.000 forint helyett csak 8 ezer forintot, macskánál 15 ezer forint helyett csak 5 ezer forintot kell fizetni. A fennmaradó összeget pedig a TIN német szervezet átvállalja.

Az ivartalanítás rendkívül fontos, mert nagyon sok kiskutya és kiscica megszületését megakadályozza, hiszen a nem várt kölyköknek megoldatlan az elhelyezésük, ezért pár hetes korukban utcára kerülnek, ahol legtöbb esetben kegyetlen körülmények között megfagynak, éhen pusztulnak, vagy autó kerekei alatt lelik szörnyű halálukat. Jobb esetben az állatotthonba hozzák őket, ahol ugyan szakszerű ellátásban részesülnek, ennek ellenére sokszor előfordul, hogy a fél éves kort sem érik meg. Ha szerencséjük van, akkor hamar új gazdát találnak, de az is előfordul, hogy egyik-másik kutyus évekig él az állatotthonban.

– Az ivartalanítás nemcsak a szaporulat gondját és felelősségét oldja meg, hanem a kedvencünk hosszabb életű is lesz, egyes súlyos betegségek kialakulásának a lehetősége megszűnik, nem zavarják az állatot az ivarzási ciklusok, ösztönök, ezáltal pedig teljesebb életet élhet – hangsúlyozta Maros Sándorné, aki hozzátette: az egyesület vezetősége arra kéri a kutya és cica tulajdonosokat, hogy legyenek felelős állattartók, ivartalaníttassák kedvenceiket.

Érdeklődni és jelentkezni az egyesület vezetőinél lehet telefonon, vagy személyesen, de az állatotthonban minden nap munkaidőben is fogadják a jelentkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!