Állatvilág

2015.01.27. 17:20

Két fekete sas is feltűnt - Bizakodásra ad okot a XII. Országos Sasszinkron eredménye

Tornyiszentmiklós - Biztosan növekedett a hazánkban telelő sasok száma, ez derült ki a január 16. és 18. között lezajlott XII. Országos Sasszinkron akció adataiból.

Gyuricza Ferenc

A végleges eredmények még nem állnak rendelkezésre, Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre azonban azt mondja: már az előzetes adatokból is lehet következtetéseket levonni.

– E pillanatban azt jelenthetjük ki, hogy kilencszáz feletti mennyiséget biztosan láttunk, ennél pontosabb adatokról csak az átfedések kiszűrése után lehet beszámolni. Ezzel szemben az elmúlt esztendőben 858 sast regisztráltunk – folytatta a természetvédelmi szakember. – A Magyarországon legelterjedtebbnek számító réti sasból közel hétszázat láttunk, a parlagi sasok száma 270 körüli volt, illetve négy-négy szirti és fekete sas is látókörünkbe került.

Lelkes András hozzátette: utóbbiak közül kettőt ráadásul Zalában, a Kis-Balatonnál regisztráltak. Ez a pár biztosan nem itt fészkel, hiszen a fekete sas költőhelye a Baltikum környékén van, vagyis a tél miatt húzódtak délebbre.

– Az országos adatok mellett a zalaiak is kedvezőek – folytatta a természetvédelmi őr. – Mind a Kis-Balaton, mind a második legjobb zalai réti sasos helynek tartott miklósfai halásztavak környékén minimum 10-10 réti sast láttunk, a zalai telelő állomány így biztosan harminc feletti. Vannak köztük olyanok is, amelyeket az általunk jól ismert fészkek környékén fedeztünk fel, ezek szinte bizonyosan itt is költenek majd.

Lelkes András a sasszinkron módszertanáról is beszámolt. Az ország területét virtuálisan négyzethálókra, azaz kvadrátokra osztják fel, ezeket azonos időpontban járják végig. Elsősorban az ismert fészkelőhelyek környékére fókuszálnak, de a madarak élelemszerző helyeit, a nagyobb vízfelületek, a tavak környékét szintén vizsgálják. Az akció a sasok számbavétele mellett az egyéb ragadozómadarakra is kiterjed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!