Állatvilág

2010.12.15. 16:37

Házi kedvenc karácsonyra? - Ez az ajándék nemcsak az ünnepekre szól...

Bár nagy öröm, ha valaki egy aranyos kölyökkutyát kap karácsonyra, az állatvédők nem javasolják, hogy ilyen meglepetéssel kedveskedjünk szeretteinknek.

Horváth Viktória


Különösen a gyerekek hajlamosak megunni a kiskutyát, kiscicát, amiről később a szülőknek kell gondoskodniuk  - bocsájtja előre  Füzi Ildikó, a zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhely telephely vezetője. - Amikor felnőttnek szeretnénk állatot ajándékozni, ha lehet, hozzuk ki őt a menhelyre és hagyjuk, hogy ő válassza ki magának a társát.

- Idős ember mellé ne kölyökkutyát, inkább egy 7-8 éves ebet válasszunk, az már nyugodtabb, megbízhatóbb.

A szakember az javasolja, kérjük ki a menhely vezetőjének tanácsát, hiszen másféle kutya  kell gyerek mellé, más házat őrizni és más jelezni is. Akinek még soha nem volt kutyája vagy macskája, mielőtt hazavinné az állatot, pár alkalommal látogassa meg a menhelyen és barátkozzanak. Ha fontosak számunkra az állatok, de nincs módunk magunkhoz venni őket, akkor érdemes virtuálisan örökbe fogadni a menhely valamelyik szimpatikus lakóját. Ha fiatal állatot fogadunk így családtaggá, fennáll a veszély, hogy valaki pár hét múlva hazaviszi, ezért jobb, ha ilyen megoldáshoz inkább idősebb cicát vagy kutyát keresünk. 
 

- Karácsony előtt sokkal több a kisállatot vásárolnak, mint máskor. Mindig igyekszem figyelmeztetni a vevőket, hogy az állat  - legyen bármilyen  - nemcsak az ünnepekre szól, utána is gondoskodni kell róla -  közli Sipos Attila, az egyik állateledel szaküzlet tulajdonosa.  - Mégis gyakorta előfordul, hogy visszahozzák  karácsony után, mert mondjuk éjjel hangoskodik a hörcsög. Ha tájékozódtak volna vásárlás előtt, akkor tudnák, minden rágcsáló éjszakai életet él.

 A hörcsög, a degu és a tengerimalac inkább a kisgyerekek kedvence, a patkányt az extravaganciát kedvelő fiatalok viszik. A mókus és a süni a nagyobb gyerekek vagy a fiatalok társa lehet. De ”bárkit” is választunk, megfontoltan tegyük.

 

A zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhely gazdára váró kutyusai közül akár most is választhat - Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!