ZTE KK

2015.03.09. 16:10

A kecskeméti edző igazsága - Koncepció híján megint marad a gyötrelmes várakozás időszaka a ZTE KK-nál

Zalaegerszeg - Hosszú két hónap elé néz a Zalakerámia-ZTE KK, hiszen úgy játssza le az alsóházi küzdelmeket a középszakaszban, hogy egyben gyötrelmes várakozás is jellemzi majd ezt az időszakot. Méghozzá a bent maradásért zajló páros csatáig.

Kerkai Attila

A Zalakerámia-ZTE KK, amely az alapszakasz utolsó fordulójában hazai pályán szenvedett súlyos vereséget (95-52), így az utolsó helyen végzett, ám nagy meglepetés nincs ebben sem. Mármint abban, hogy az egerszegiek csak álmodozhatnak az előkelőbb helyezésekről, hát még az élbolyról. A ZTE KK évek óta a mezőny utolsó harmadában tartózkodik, s leírtuk már többször is: az elmúlt négy szezonból háromszor kényszerül osztályozó megvívására a bent maradásért. Három éve, 2012-ben elvesztette a Jászberénnyel szemben ezt a csatát, s tulajdonképpen a Kecskemétnek köszönheti, hogy maradhatott az élvonalban, hiszen az alföldiek – bár stabilan bent maradtak az NB I-ben –, mégis úgy döntöttek, hogy egy évet inkább az NB I B-ben töltenek el. Hogy egy kicsit összeszedjék magukat és építkezzenek.

" target="_blank">Stojan Ivkovic, a vendégek vezetőedzője szombaton arról beszélt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón: éppen abban vannak előnyben a többiekhez képest, hogy saját nevelésű játékosaikat az elmúlt három évben beépítették a csapatba. A cseresorukat ők teszik ki és stabilan támaszkodhatnak rájuk, hiszen érettek már erre a feladatra. Itt érdemes is megállni egy pillanatra, hiszen van benne logika. A keret első öt helyére bármikor lehet igazolni – akár a klasszikus, három külföldi és két jó magyar „leosztásban" – kosarast, s máris ütőképes csapatot lehet így kialakítani. Stojan Ivkovic-ot megkérdeztük, úgy is, mint korábbi játékost, aki sok nagy csatát megvívott már az egerszegi sportcsarnokban, és jelenlegi szövetségi kapitányt arról, mit szól a ZTE KK jelenlegi vesszőfutásához? A válasz inkább diplomatikus volt, hiszen arról beszélt: sajnálja, hogy a korábbi nyugat-magyarországi bázisok jelenleg nem termelik ki a tehetségeket, kivéve említve a Falco-t, ahol valóban vannak reményteljes fiatalok. Pedig, mint mondta, a lehetőség adott lenne máshol is, így Egerszegen, Körmenden vagy Sopronban is, ahol a múltban szinte „teremtek" a játékosok. Szerinte csupán 2-3 évet kellene erre rászánni, mint ahogy az ő példájuk is bizonyítja.

A KTE egyik fiatalja, Pongó Martin védekezik a ZTE irányítójával, Rade Dzambic-csal szemben. Fotó: Pezzetta Umberto

S itt megint érdemes egy pillanatra megállni. 2010-ben nem sok, mindössze egy kosár hiányzott ahhoz, hogy a Zalakerámia-ZTE KK felnőtt csapata, és a kék-fehérek junior együttese együtt ünnepeljen bajnoki címet. Ebben a korosztályban tíz évvel, de lehet, hogy még korábban volt utoljára finalista egy ZTE-csapat, amely Baján, a házigazdákkal vívott akkori döntőben mindössze két ponttal kapott ki. Szó szerint egy dobáson múlt minden. Abban a győztes csapatban játszottak a Pongó-fivérek, akiket szombaton is láthattunk a Kecskemétben, immár beleerősödve az NB I-be... Stojan Ivkovic karakteres személyisége a magyar kosárlabdázásnak, s nem titok, idehaza nem is mindenki kedveli Csakhogy, a fenti kérdésben és példában sajnos nehéz lenne vele vitatkozni... S ez lenne Ivkovic „igazsága" is

A kitérő talán nem volt véletlen, hiszen a ZTE KK elmúlt négy évében kevés koncepciót lehet felfedezni. Amiben külső tényezők (pénzhiány, adósság) is közrejátszottak. A jelen csupán ennek a folytatása, viszont a jövő végre ne legyen az! Meg kell próbálni bent maradni, hiszen a ZTE KK és a MAFC gyakorlatilag már nem tud elkerülni az utolsó két helyről és ki-ki meccset vívnak majd az élvonalért. A „közbeeső" hat találkozójuk a felkészülést jelenti csupán, ezért is írtuk az elején: gyötredelmes, várakozással teli időszak lesz addig...

A ZTE KK mérkőzései a középszakaszban. Március 14.: Jászberény–ZTE KK. Március 21.: Nyíregyháza–ZTE KK. Március 28.: ZTE KK–MAFC. Április 4.: ZTE KK–Jászberény. Április 15.: ZTE KK–Nyíregyháza. Április 25.: MAFC–ZTE KK.

Ezek is érdekelhetik