ZTE FC

2015.04.17. 10:44

Öngól is kellett a Sopron sikeréhez

A Sopron otthonában lépett pályára a ZTE FC NB II-es labdarúgó csapata, és két veresége után elszenvedte a harmadikat is.

Kerkai Attila


Sopron mindig is kedvenc úticélja volt a zalai sportolóknak, és persze a szurkolóknak is. Eleve a városnak is van egy hangulata, továbbá nincs is túl messze, de az itteni csapatokkal  mindig sportszerű küzdelmeket vívtak a Zala megyei csapatok.

A labdarúgás szempontjából jelenleg Sopron és Zalaegerszeg  hasonló cipőben jár, vagyis hiányzik az  NB I... Hogy mikor lesz megint élvonalbeli futballjuk,  egyelőre ember nincs, aki ezt ma meg tudná mondani.  Két középcsapatról van szó a magyar NB II-ben, s az idén sem veszélyezteti a feljutásért vívott küzdelmek izgalmai az SVSE-t és  a ZTE FC-t sem.  Magyarul,  esélyük sincs ebben a szezonban visszajutni az NB I-be.

A 24. fordulóban a két csapat tabellaszomszédokként találkozik, a Sopron a hetedik 33 ponttal, míg a ZTE FC a nyolcadik, 29 ponttal. A zalaiak két fájó hazai vereségen vannak túl, nagy kérdés, hogy Sopronban  tudnak-e egyáltalán pontot szerezni. Supka Attila tanítványai legutóbb a Cegléd vendégeként szereztek pontot, de nem kérdés, hogy az SVSE mestere (aki egy rövid ideig Zalaegerszegen is dolgozott) a ZTE FC ellen már nem lenne elégedett ugyanezzel. A házigazdák ugyanis győzni  szeretnének, de ez nem meglepetés, de persze Lendvai Miklós, a zalaiak  vezetőedzője  is abban bízik, hogy csapata  nem tér haza üres képpel Sopronból.

Soproni VSE - ZTE FC 3-2

Sopron, néző. Jv.: Szilasi (Mohos, Márton Zs.).

Sopron: Halasi - Fazakas, Bobál D., Sifter, Füredi (Kapacina, 60.) - Holdampf, Deme (Erdélyi, 46.), Szabó L. - Kovács Á., Zamostny (Eszlátyi, 46.), Horváth P. Vezetőedző: Supka Attila.

ZTE FC: Szappanos - Simonfalvi, Króner, Forgács, Bedi - Kovács G., Bíró - Szőllősi, Délczeg, Babati (Vittman, 46.) - Daru (Murai, 79.). Vezetőedző: Lendvai Miklós.

Gólszerző: Eszlátyi (55.), Kapacina (67.), Króner (86., öngól), ill. Babati (25.), Vittman (58.).

Pénteken a kezdés előtt "menetrendszerűen" megérkezett az eső Sopronba, aminek a helyiek sem örültek, mondván, így már biztos, hogy megint nagyon mély talajú pályán játszik majd csapatuk. Na meg a ZTE FC is, de így volt ez például csaknem egy esztendeje is, amikor a két csapat ugyanitt 3-3-as döntetlent játszott.

A ZTE FC összeállításából kiderül, hogy a legutóbbi találkozóhoz képest egy változás van, vagyis Vittmann nem kezd, hanem egy középpályással van több a pályán Bíró András személyében. Mindez tervezett változtatás volt, hiszen Lendvai Miklós vezetőedző is elmondta: legutóbb kissé kettészakadt csapata, ezért most egy kifejezett középpályással erősítené meg a csapatvédekezést.

1. perc: A ZTE kezdte a találkozót.

3. perc: Csak egy rövid időre állt el az eső a kezdés előtt, aztán újra rázendített, így láthatóan rendkívül csúszóssá vált a soproni stadion játéktere.

5. perc: Úgy tűnik, mindkét csapat nem csak fogadkozott a találkozó előtt, hogy szeretné megnyerni ezt a mérkőzést, hiszen lendületes játékkal nyitottak a csapatok, de egyelőre egyik oldalon se alakult ki helyzet.

8. perc: A soproniak szándéka egyértelmű, hiszen folyamatosan letámadják a zalaiaknál a labdát felhozó embert és ebből próbálnak helyzetet kialakítani. Ebben a műfajban, mármint agresszivitás, egyelőre úgy tűnik, hogy a hazaiak a jobbak.

11. perc: A találkozó első szöglete a ZTE nevéhez fűződik, amikor Szőllősi élesen a kapu elé tekert labdáját Sifter csúsztatta ki. A bal oldali sarokrúgást Babati végezte el, de nem is kellett neki szinte elmozdulnia a helyéről, hiszen következhetett az újabb zalai szöglet. Ezt követően Daru érkezett jól a kapu elé, 6 méterről lőhetett, de a labdát nem találta el túl jól, így kivágták a védők.

13. perc: Bíró vágta fel a kaputól 21 méterre Zamostnyt, a kissé balról, jól helyzetből leállított labdának Deme futott neki, aki lágyan a kapu elé ívelt és a zalaiak szögletre fejelték a labdát.

14. perc: A jobb oldali szögletet Sifter fejelte kapura, az ellenkező irányba mozduló Szappanos már verve volt, Bedi fejelte ki végül a gólvonal elől, ami nagy mentésnek bizonyult, hiszen ha nem áll ott, ez bizony gól lett volna.

17. perc: Ismét Deme adhatott be szögletet, ezúttal balról, de a védők a helyükön voltak és kifejelték a labdát.

19. perc: Szép egerszegi támadás végén Délczeg játszotta meg a mellette induló Kovács G.-t, aki egy csel után bevitte a labdát a 16-oson belülre, de a beadása nem jutott el a középen érkező Daruhoz, mert beleértek.

20. perc: Az ellentámadás után Demét vágta fel a kaputól 18 méterre Bedi, aki sárgát kapott. A szabadrúgást Deme végezte el és labdája csak centikkel suhant el a bal felső sarok mellett.

22. perc: Szabó L. jobb oldali szögletét Sifter fejelte a kapu mellé.

24. perc: Az elmúlt néhány perc játéka alapján azt kell megállapítani, hogy most már mindenképpen a Sopron került fölénybe, amit két helyzete is bizonyít és az is, hogy szögleteket végezhet el.

25. perc: Deme beadása csúszott le és így lett veszélyes, de végül centikkel a bal felső sarok mellett hagyta el a játékteret.

25. perc: Vezet a ZTE! Talán Babati ismerte fel, hogy többet kell támadni. Ő vezette fel a labdát, majd a kaputól 30 méterre, középről lövésre szánta el magát és a fiatal támadó óriási gólt ragasztott a kapu bal oldalába. 0:1

28. perc: Babati végezhetett el egy szabadrúgást a 16-os jobb sarkától, élesen a hosszú oldalon érkező Simonfalvi elé ívelt, aki bele is fejelt a labdába, de csak az oldalhálót találta el.

32. perc: Deme ívelt előre egy szabadrúgást, amit Sifter elől Simonfalvi csúsztatott szögletre.

35. perc: Zamostny gurított hátra Szabó L. elé a 16-os előterébe, a soproni játékos azonban 18 méterről jóval a kapu mellé lőtt.

38. perc: A félidő hajrájához közeledve megállapítható, hogy a Sopron minél előbb szeretne egyenlíteni. A házigazda többet támad, vannak is lövései, de ezek zömében elkerülik a kaput.

42. perc: Babati továbbra is agilisen futballozik, most a bal oldalon húzta meg egy jó csellel, lapos beadását viszont tisztázták a védők.

43. perc: Ezúttal viszont megint egy soproni helyzet következett, Kovács Á. jobb oldali beadása tulajdonképpen a rövid felső sarokba tartott, ahová visszanyúlt Szappanos és kiöklözte a labdát.

45. perc: Vége a játékrésznek.

Az első félidő játékát alapjában meghatározta az, hogy meglehetősen csúszóssá vált a talaj, ennek ellenére lendületesen futballozott mind a két csapat. Valamivel talán többet kezdeményezett a házigazda, ha számszerűen nézzük, akkor több lövése is volt, ám a kaput ezek a próbálkozások zömében elkerülték. A ZTE viszont bátran futballozik és most úgy tűnik, hogy a szervezettséggel sincs gond, de persze sokat kell még tennie az egerszegieknek, hogy megnyerjék ezt a találkozót. A zalaiak a vezetésüket Babati remek helyzetfelismerésének és kivitelezésének köszönhetik, de játékukban benne van az, hogy újra megzörgessék a hálót.

46. perc: Elkezdődött a második félidő. A szünetben mindkét együttes cserélt, a ZTE-ben Babati helyett Vittman a pályán, míg a vendégeknél Deme ment le és Erdélyi állt be, valamint Zamostnyt Eszlátyi váltotta.

49. perc: A zalai csere mögött minden bizonnyal sérülés állhat, hiszen Babati Benjamin játéka talán az egyik legjobb volt zalai oldalon, ráadásul az ő találatával vezet együttese. Miután az öltözők a soproni stadion túloldalán vannak, nem tudjuk megkérdezni a pontos okát a váltásnak, de amint információkat szerzünk erről, természetesen beszámolunk róla.

52. perc: Délczeg indult meg szépen a jobb oldalon, de lerántották, így szabadrúgással jöhetett a ZTE balról, a pontrúgás azonban nem jelentett veszélyt a kapura.

53, perc: Óriási hazai helyzet maradt ki, amikor Kovács Á. teljesen tisztán törhetett a kapu felé a jobb oldalon. Belül ugyancsak tisztán érkezett Horváth P., aki kapta is a labdát ziccerben, de időközben Forgács a legjobbkor ért vissza, hiszen már a soproniak Szappanoson is túljutottak és a zalai védő a lövéssel kissé késlekedő Horváth elől nagy bravúrral mentett szögletre.

54. perc: Vittman szabadult meg a védőitől a jobb oldalon, beadását Szőllősi estében, kapásból továbbította kapura, de a hazai védőkről szögletre pattant a labda.

55. perc: Ezt viszont már nem úszhatta meg a ZTE, egyenlített a Sopron. Ismét labdát vesztett a ZTE a középpályán, Eszlátyi vezette fel a labdát a balösszekötő helyén, a 16-oson belülre érve megforgatta Krónert és egy csel után ballal, 14 méterről remekül helyezett a bal alsó sarokba. 1:1

57. perc: Szőllősi bal oldalról csavart a kapu elé egy szögletet, a lábak között elment a labda, érkezett a kapu torkában Daru, de előle az utolsó pillanatban Sifter szögletre vágta a labdát. A jobb oldali sarokrúgás után Forgács fejesét a gólvonalon védte.

58. perc: Újra vezet a ZTE! Szőllősi ugratta ki a jobb oldalon Darut, aki egy remek csel után áthámozta magát Bobálon és egy az egyben vezette a labdát Halasi kapusra, ám nagyon okosan észrevette, hogy üresen érkezik mellette középen Vittman és nagyon okosan adta is neki a labdát, Vittman pedig megnézte magának a bal alsó sarkot és 11 méterről a hálóba gurított. 1:2

60. perc: Füredi helyett Kapacina állt be a hazaiaknál.

66. perc: Króner rúgta fel Erdélyit a kaputól 18 méterre, jó helyzetből jöhet szabadrúgással a Sopron.

67. perc: Újra egyenlő az állás. Kapacina állt a labda mögé és bal oldalról, bal lábbal a sorfal felett a rövidbe lőtt. 2:2

72. perc: Az elmúlt 5 percben túl sok említésre méltó esemény nem történt. Mindkét csapat támad, de nem túl hatékonyan, így helyzet sem adódott. Visszatérve a Sopron második góljára, a szabadrúgásnál Szappanos teljesen esélytelen volt a lövéssel szemben és mintha túl könnyedén is csavarhatott volna el a sorfal mellett a soproni fiú.

73. perc: Bíró visszafejelt labdáját Szőllősi azonnal kapura is tűzte 18 méterről, de egy hazai lábról szögletre pattant a labda, a sarokrúgás után végül Halasi húzta le a labdát.

75. perc: Ismét Kapacina veszélyeztetett, de 25 méteres lövése végül a léc felett hagyta el a játékteret.

78. perc: Eszlátyi húzta meg a jobb oldalon, majd az alapvonaltól visszagurított Kovács Á. elé, aki azonban 5 méterről csúnyán a kapu fölé lőtt.

79. perc: Cserélt a ZTE, Daru helyett Murai lép pályára.

80. perc: Eszlátyi a 16-os jobb sarkáról csavart kapura, a hosszú sarokra érkező labdát Szappanos hatalmas bravúrral hárította.

82. perc: Ismét Szappanos volt a főszereplő, egy hosszú soproni indítást rúgott ki a lelátóra a 16-oson kívülre futva Eszlátyi elől.

85. perc: A mérkőzés hajrájában ismét többet támad a Sopron, több esetben is Szappanosnak kellett bravúrt bemutatni.

86. perc: Meg is lett a hazai nyomás eredménye, ismét vezet a Sopron. Fazakas jobb oldali beadásába Króner ért bele szerencsétlenül és a combjáról végül a kapuba pattant a labda, öngól. 3:2

90. perc: A játékvezető két percet hosszabbít.

90+3. perc: Vége a találkozónak.

A Sopron nyert, méghozzá némi szerencsével, hiszen egy öngól kellett ahhoz, hogy győztesen hagyja el a játékteret. A ZTE a második félidőben újra vezetést szerzett, de a döntő az volt, hogy nem tudta előnyét megtartani és a második soproni gól egyértelműen lendületet adott a hazaiaknak, akik innentől kezdve gyors támadásaikkal egyértelműen megzavarták a zalaiak védekezését, hiszen többször is a védelem mögé tudtak kerülni. A ZTE tehát immár sorozatban harmadszor vesztett, sovány vigasz lehet számukra, hogy játékukkal most nem volt különösebb gond, de ezért sajnos még egy fél pontot sem adnak.

Mint a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kiderült, Babati Benjaminnak a bokája sérült meg, ezért kellett lecserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!