Interjúk

2013.07.09. 11:46

Age Of Agony: Élőben is masszívabb lett a hangzás

Öt fősre bővült a régi típusú death-metal zenét játszó Age Of Agony. Az új tag, a gitáros Ferencz Gábor e hét végén mutatkozik be a közönség előtt

Gyuricza Ferenc

A 18 évvel ezelőtt még Silent Agony néven alapított zenekar szombaton este a körmendi Rába Szabadidőcentrumban megrendezendő Total War fesztiválon játszik. A zenekar főműsoridőben, kevéssel fél tíz után lép színpadra.

- Nemcsak közreműködői leszünk ennek a fesztiválnak, de a hazai underground színtér egyik legismertebb alakjával, a Terranis Productions vezetőjével, Gábor Tamással együtt a szervezést is felvállaltuk - mondta Tóth Krisztián basszusgitáros. - Az általunk játszott zenének idehaza nincs saját rendezvénye, ezt szeretnék valami módon orvosolni. Velünk együtt nyolc zenekar lép fel a Total War fesztiválon, mindannyian az extrém heavy metal stílusirányzatait képviselve.

A zenész szerint a nemzetközi színtéren rengeteg példa van hasonló fesztiválokra, itthon azonban ez az első komolyabb próbálkozás. Emiatt valamennyi olyan hazai zenekar jelen lesz, akik a műfaj krémjéhez tartoznak, illetve egy külföldi fellépőt is láthat a közönség. Az első Total War fesztivál délután négy órakor kezdődik, az első fellépő zenekar az Earth Plague lesz. Őket a Fanatic Attack, a Limb For A Limb és a Krampüs következik, majd a cseh Old játszik. Utánuk következik az Age Of Agony, majd ezt követően a Necrosodomy, s végül a Malediction koncertjét élvezheti a közönség. Minden zenekar körülbelül háromnegyed órát játszik, függetlenül attól, hogy melyik időpontban lép színpadra. Tóth Krisztián azt mondja, nem számítanak tömegekre, hiszen underground műfajról van szó, ám abban bíznak, hogy a black-, thrash- és death-metal hívők ellátogatnak Körmendre. Egerből és Szegedről biztosan érkeznek rajongók, de az ország többi részéről is számítanak vendégekre, ezért biztosítanak sátrazási lehetőséget is.

- Ez egy olyan rendezvény lesz, ahol az összetartozás érzését szeretnénk megerősíteni - magyarázta az Age Of Agony zenésze. - Az old school death-metal zenekarok egy nagy családot alkotnak, jól ismerjük egymást, az érdeklődési körünk is azonos. Éppen ezért hosszabb távon tervezünk, jövőre már két naposra bővítenénk ki a fesztivált, ahova a színtér egy ismertebb külföldi képviselőjét is meghívnánk.

Tóth Krisztián emellett beszélt a zenekart érintő változásokról is. Az Age Of Agony a körmendi fesztiválon ugyanis már öt fős felállásban játszik, Ferencz Gábor személyében egy hónapja csatlakozott hozzájuk egy második gitáros.

- Többször terveztük, hogy a jobb hangzás érdekében beveszünk még egy tagot - tette hozzá. - Valójában akkor döbbentünk rá, hogy ez mit is jelent, amikor legutóbbi lemezbemutató koncertünkön két dal erejéig a Krampüs gitárosa, Kovács Tamás is csatlakozott hozzánk. Vele játszottuk el régi zenekara, a Parasite Crowd egyik dalát, valamint egy Massacre-feldolgozást. Játékától olyan masszív lett élőben a zenénk, hogy végleg eldöntöttük: kell egy második gitáros.

Ferencz Gábor egy hónapja gyakorol együtt a zenekarral, így annak ez évi külföldi fellépésein még nem vehetett részt. Az Age Of Agony a közelmúltban Bosznia-Hercegovinában adott két sikeres koncertet, s jártak Csehországban is, ahol ugyancsak egy fesztiválon játszottak.

- Utóbbi helyen más ismerősként köszöntöttek bennünket, hiszen ott tavaly is játszottunk - sorolta az Age OfAgony tagja. - Ezt a fesztivált az Old tagjai szervezték, akikkel nagyon jó a viszonyunk, ők is voltak már korábban Magyarországon. A boszniai koncerteknek pedig azért örülök különösen, hiszen felkereshettem azt a helyet, ahol annak idején megölték Ferenc Ferdinándot. Nagy történelmi turista vagyok, szeretem felkeresni a történelmünk legfontosabb eseményeinek színhelyeit, így Szarajevót is terveztem meglátogatni. Most sikerült, hiszen a két boszniai koncert közül az egyiket Lukavac-on adtuk, a másikat pedig Szarajevóban.

Tóth Krisztián azt mondja, Bosznia-Hercegovina gyönyörű hely, de az emberek mentalitásán és igénytelenségén érződik, hogy a Balkánhoz tartozik. A délszláv háború pusztításának nyomai sem múltak el, szétlőtt házak mellett haladtak el, s jártak olyan területen is, ahova a régi aknazárak miatt még kint volt a figyelmeztető tábla. A koncertek viszont itt is jól sikerültek, az Age Of Agony basszusgitárosa szerint ezért az sem kizárt, hogy oda is visszatérnek még. Egyelőre azonban az aktuális feladataik kötik le őket, hiszen már dolgoznak az új lemezük anyagán.

- Nyolc dalunk van készen, ebből kettőnek a témáját Ferencz Gábor hozta - árulta el Tóth Krisztián. - Nemcsak nagyszerű zenész, de elkötelezett death-metal fanatikus is, nagyon jól jártunk vele. Emellett nagyon komoly tanulmányokat folytatott, szociológusnak tanul. Csehországba már eljöhetett volna velünk, hiszen akkor már a zenekar tagja volt, de éppen a doktoriját írta, így a szombati koncertünk lesz az első, ahol már ő is velünk lesz a színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!