Zene

2015.06.08. 16:51

A remixek mesterei

Keszthely - Sikereik titka, hogy hangzásban általában jóval előbbre járnak, mint a hazai producerszféra többsége. Kasza Róbert és Kovács Richárd - azaz az OrgazmiXound team - nemcsak hazai előadóknak, de nemzetközi sztároknak is folyamatosan készít remixeket.

Gyuricza Ferenc

A dicsőséglistájukon olyan nevek szerepelnek, mint a kilencvenes évek végén meghatározó Brooklyn Bounce vagy a C-Block, legutóbb pedig azzal a svéd Ola-val dolgozhattak együtt, aki napjaink egyik legnagyobb európai popsztárjának számít. Kasza Róbert és Kovács Richárd nem csak zenét írnak, remixeket is készítenek. Tulajdonképpen produceri tevékenységnek is nevezhetnénk munkájukat, ettől viszont egy kicsit ódzkodnak.

- Azt fontos megjegyezni, hogy egyikünk sem tanult zenész, mi a saját hobbinkból és a saját elképzeléseink alapján kezdtünk remixek készítésével foglalkozni - mondta Kasza Róbert. - Mind a kettőnknek van valami köze az elektronikához és a rádiózáshoz is, ebből alakult ki aztán ez a tevékenység, amit ma továbbra is hobbi-szinten művelünk.

Az OrgazmiXound projekt leginkább az elektronikus zenei színtéren dolgozik, azonban a pop sem áll tőlük távol, s ahogy Kasza Róbert fogalmaz: időnként olyan zenei világokba is kitekintenek, mint a mulatós. Több alkalommal dolgoztak együtt a nagykanizsai Daaviddal, illetve az énekes dalszerzőjével, Gabriello-val, ám ezek valóban kirándulásnak tekinthetők.

- Az elektronikus zenei világ folyamatosan változik, ez nem csupán széles körű tájékozottságot, hanem innovációs készséget is kíván azoktól, akik ebben a műfajban képzelik el a jövőjüket folytatta a rádiós lemezlovasként is dolgozó producer. Olyanok vagyunk, mint a jó kaméleonok, hiszen az igények szerint mi is folyamatosan változunk és akklimatizálódunk, mivel egy ma még aktuális trend holnap már lehet, hogy korszerűtlen és elavult lesz.

Kovács Richárd (balról) és Kasza Róbert, ketten alkotják a nemzetközi sikerekkel is büszkélkedő OrgazmiXound projektet  Fotó: Archív

A már említett svéd sztár, Ola dalával például kifejezetten jó időben próbálkoztak, a világhírű énekes kiadója szinte azonnal lecsapott az OrgazmiXound által készített változatra, s az általuk meghirdetett remix-verseny győztesének is megválasztották.

Kasza Róbert arra büszke, hogy az elektronikus hangzások tekintetében általában jóval előbbre járnak, mint a hazai producerszféra általában. Az elsők között álltak rá arra a nagyon zsúfolt, kifejezetten trance-es hangzású irányzatra, ami később EDM-ként hódította meg a klubok világát.

- Ez nagy rizikó magyarázta. - A fejlődés alapját az újdonság iránti igény jelenti, ezért tulajdonképpen rákényszerülünk arra, hogy folyamatosan ötleteljünk vagy kísérletezzünk új hangzásokkal, ám arra nincs garancia, hogy egy-egy elképzeléseddel biztosan eredményes is leszel. Az sem jó, ha fényévekkel megelőzöd a trendeket, de az sem szerencsés, ha csak kullogsz a külföldön már sikeres és jól bevált irányzatok után. Viszont az is tény, hogy nagyon nehéz bármi újdonságot bevezetni a piacra.

Kasza Róbert szerint a magyar producerekben van fantázia, s az itthoni közönség is elég jól reagál az elképzeléseikre. Azt mondja, amelyik zenei trend Magyarországon beválik, az valószínűleg külföldön is sikeres lesz. A praktikus okok mellett ezért szeretnek hazai előadók dalaival és hangjával kísérletezni. Eddigi sikereikre nagyon büszkék, de már a folytatáson dolgoznak.

- Nemrégiben készítettünk egy elektronikus zenei remix-et a Nothing Else Matters című dalra, amit a Voice-ban is szerepelt Balázs Olivér hangjára építettünk fel - tette még hozzá a producer. Egyéb ötletek is vannak a tarsolyunkban, alig néhány hete fedeztünk fel magunknak egy fiatal énekesnőt, most őt szeretnénk felfuttatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!