Zene

2015.02.13. 15:40

Tales Of Evening: mára beteljesültek álmaik

Az elmúlt három és fél évben többször megfordult velünk a világ, annyi hihetetlen jó dolog történt velünk, hogy néha azt hiszem, csak álmodom. Titokban mindig bíztam a zenekar sikerében, de arra nem számítottam, hogy ilyen gyorsan bekövetkezik.

Gyuricza Ferenc

A zalai tagokból álló Tales Of Evening együttes vezetője, Ádám Attila dalszerző-billentyűs mondja mindezt. A 2011 nyarán alapított szimfonikus heavy metal zenekar néhány napja jelentette meg Szilánkok című második albumát, ennek apropóján kértük őket helyzetértékelésre. Ma ugyanis már egyáltalán nem túlzás olyat állítani, hogy a Tales Of Evening sikere egyedülálló a hazai palettán, nincs még egy rockzenekar, amely ilyen rövid idő alatt országos ismertségre tett volna szert. Sikerük fokmérője többes: a piacvezető hazai rockmagazin közönségszavazásán több kategóriában is szerepelnek a kedvencek között, országos turnékon és a legnagyobb nyári fesztiválokon léphettek fel, illetve a műfaj legnagyobb nemzetközi sztárjai előtt is megállták a helyüket. Legutóbb az európai power-metal egyik stílusvezető zenekara, a svéd Sabaton előzenekaraként játszhattak a fővárosi Petőfi Csarnokban, ahol a korai kezdésük ellenére is telt ház várta őket.

– Tulajdonképpen itt jutott el először a tudatomig, hogy valójában egy csoda az, ami megtörtént velünk 2011 óta – mondja Dudás Ivett, a zenekar énekesnője. – Nem titok, lelkünk mélyén bíztunk benne, hogy kedvező lesz a fogadtatása a zenekarnak, ám arra, ami történt velünk, egyikünk sem számított. Még most is alig hisszük el.

A színpad előterében Ribarics Tamás gitáros, Dudás Ivett énekes és Gyulai Ádám basszusgitáros

– Nincs ahhoz fogható érzés, mint amikor a színpadra kilépsz, s amerre csak nézel, olyan embereket látsz, akik a te zenédre kíváncsiak – folytatja a gondolatot Ádám Attila. – Amikor tudod, hogy miattad jöttek, azért, hogy meghallgassák a dalaidat. Amikor egy telt házas Petőfi Csarnokban léphetsz fel, s az ott lévő kétezer ember együtt énekli a Lázadás sorait.

Apropó, Lázadás. Ez volt a Tales Of Evening elsőként bemutatott dala, az a szerzeményük, amivel a teljes ismeretlenségből 2011 szeptemberében valósággal berobbantak a színtérre. Ádám Attila és Dudás Ivett mellett akkor Pálosi Róbert dobos, Ribarics Tamás gitáros, valamint Jánosi Péter basszusgitáros volt akkor még a csapat tagja. Utóbbi helyére pát hónappal később Németh András érkezett, őt körülbelül másfél éve Gyulai Ádám váltotta.

– Egyedül Pálosi Robit ismertem, vele már korábban is játszottam együtt – árulta el a zenekarvezető. – Eleinte nem is női éneket terveztünk, amikor azonban rátaláltunk Ivettre, teljesen újragondoltuk elképzeléseinket.

Ádám Attila szerint a Tales Of Evening sikereinek egyik titka éppen Ivett, akinek kedves, bájos személyisége, kisugárzása eladja a zenekart.

– Emellett nagyszerű énekesnő is, aki a fiatal kora ellenére lassan már komoly rutinnal rendelkezik – folytatta a zenekarvezető. – A többiek is hasonló kvalitásokkal bírnak, a Tales Of Evening egy olyan zenekar, amit az öt tag különleges személyisége alakított ki. Mindannyiunknak van egy markáns egyénisége, amiből kiforrt ez a zenekar. Valamennyien sajátos zenei ízléssel rendelkezünk, amit próbálunk a lehető legjobban hasznosítani.

A Tales Of Evening együttes dobosa, Pálosi Róbert

A Tales Of Evening tagjai úgy fogalmaznak: a sikernek nincs általános receptje. Egy biztos, aki ma zenekart alapít, annak kitartónak és türelmesnek kell lennie. Óriási befektetett energiákra, rengeteg lemondásra van szükség, s egyáltalán nem lehetnek biztosak abban, hogy valaha meg is térül mindez. Mint ahogy a rengeteg befektetett pénz sem, a Tales Of Eveningnek ugyanis milliós értékű hangszerparkra is szüksége volt ahhoz szüksége, hogy ezt a hangzásvilágot meg tudja teremteni.

– Amikor a Lázadás klipjét forgattuk, azt mondtam a rendező-operatőr Gerócs Balázsnak, akár az is előfordulhat, hogy nemcsak az első, hanem egyben az utolsó videója is ez lesz a zenekarnak – idézte fel Ádám Attila. – Örülök annak, hogy végül nem így történt, a bukás lehetőségével azonban számolnunk kellett. Azóta folyamatosan annak érdekében dolgozunk, hogy szép lassan, szintről szintre haladjunk előre. Közben mindannyiunknak civil munkája is van, mert ebből a zenéből ma nem lehet megélni. Persze nem is amiatt alakítottunk zenekart.

A csapat tagjai szerint zenéjük különlegességét a hangzásvilág, Ádám Attila dallamvilága, valamint a szövegeikben rejlő pozitív üzenet adja. Az egy hete megjelent Szilánkok albumot mindannyian jóval kiforrottabbnak tartják az elődjénél, többek közt annak is köszönhetően, hogy sokkal több idejük volt a dalokra.

– Általában kapunk Attilától egy báb állapotú dalkezdeményt, egy vázat, s arra dolgozza ki mindenki a saját részeit – avat be Ivett a dalszerzés folyamatába. – Így mindannyian hozzá tudjuk tenni a saját ötleteinket a dalokhoz, s ezáltal jóval közelebb is érezzük azokat magunkhoz.

Ádám Attila zenekarvezető

Ribarics Tamás azt mondja: a zenekar egyik nagy pozitívuma, hogy a sikerek ellenére sem változott a személyiségük, továbbra is megmaradtak ugyanolyan zenefanatikus vidéki fiataloknak, mint akik a Tales Of Evening előtt is voltak. Neki például az jelent kikapcsolódást, ha szőlőjét művelheti.

– Nekem gyermekkori álmaim valósulnak meg ebben a zenekarban, így még mindig nem fogom fel igazán, hogy a példaképeimnek tartott zenészekkel állhatok azonos színpadon – jelentette ki a gitáros. – Húsz éve zenélek, gyakorlatilag már letettem arról, hogy valaha sikereim lesznek, erre most itt a Tales Of Evening, s minden vágyam teljesül. Nem is tudok elképzelni annál felemelőbb érzést, mint amikor a nézőtéren több száz kéz emelkedik egyszerre a magasba. A legutóbb például abban a Petőfi Csarnokban, amit valóban csak a legnagyobbak képesek megtölteni.

 

Ádám Attila szerint a Tales Of Evening sikertörténete akkor lesz teljes, ha valamelyik dalukat a kereskedelmi rádiók és tévécsatornák is műsorukra tűzik. Reálisan nézve erre kevés az esély, ugyanis azt a stílust, amit ők is képviselnek, a műsorszolgáltatók kevésbé támogatják. Ivett viszont annak örülne, ha a nemzetközi színtérre tudnának kilépni, ennek érdekében mind az első, mind második lemezüknek elkészítik az angol nyelvű verzióját. Nem félnek nagyot álmodni, hiszen három és fél éve még az is vágyálomnak tűnt, amit mára sikerült elérniük. Ahogy az első lemezük egyik legkedveltebb dalában fogalmaznak: hisznek a meséknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!