Zalaszentiván

2010.06.04. 15:44

Úrnapi körmenet Zalaszentivánon és Nemesapátiban

Az ünnep teljes neve: Az Úr Testének és Vérének ünnepe. Az egyházi évben - a húsvéti időt lezáró - pünkösdvasárnap után két héttel tartjuk. Az ünnep eredete a XII. századi eucharisztia-kultusszal áll kapcsolatban, mely Jézus eucharisztikus jelenlétét hangsúlyozza. Mindenekelőtt az 1263-ban történt híres bolsenai eucharisztikus csodához kapcsolódik.

Horváth László

Egy, az Apostolfejedelem sírjához zarándokló pap nem messze Rómától szentmisét mutatott be a bolsenai Szent Krisztina templomban. Az átváltoztatás pillanatában kétségek gyötörték amiatt, hogy a kenyér és a bor valóban Krisztus testévé és vérévé válik-e? Ekkor a pap megdöbbenve vette észre, hogy a megtört ostyából vércseppek hullottak a korporáléra. A nagy tisztelettel körülvett ereklyét 1264. június 19-én átvitték Orvietoba, abba a városba, ahol éppen IV. Orbán pápa tartózkodott. Ő hirdette ki Úrnapja ünnepét az 1264. szeptember 8-án kelt Transiturus bullával, melyben a Pünkösd nyolcadát követő első csütörtökre tűzte ki Úrnapja megünneplését. Az ünnep fő eseménye a körmenet, amelyen körülhordozzák az oltáriszentséget. A körmenet útvonala mentén négy oltárt állítanak fel az ott tartandó rövid szertartás céljára. (E sajátságok arra vallanak, hogy a „szentostya” útvonala a Nap éves pályáját jelképezi, amelynek csúcspontján a Nap épp anyja, a Tejút „karjai közt” tartózkodik. Úrna  pja ebbe az időszakba esik.) Az oltárok fölé lombsátrat emelnek, a földre, a tovahaladó oltáriszentség elé rózsaszirmot szórnak.

Június 6-án, vasárnap az úrnapi, körmenettel egybekötött szentmise Zalaszentivánon 08.30 órakor, a nemesapáti plébánia-templomban 11 órakor kezdődik.

Ugyanezen a napon, a község sátoros-búcsúnapján 14.30 órai kezdettel szentmise lesz az alsónemesapáti Magyarok Nagyasszonya filiális templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!