Zalaszentgrót

2015.05.27. 13:47

Jóféle szentgróti nedűk: a Zalai Borút Egyesület tagjai megmérették a boraikat

Zalaszentgrót - Nemrégiben zajlott le a városban a 15. nemzetközi borverseny, amelynek eredményéről Varga Eszter, a Zalai Borút Egyesület vezetője számolt be.

Arany Horváth Zsuzsa

A borversenyt idén közös szervezésben bonyolították le a Zalaszentgróti Hegyközséggel. A zalai borok mellett a Horvát határmenti Bilikum Szőlő és Bortermelők Egyesülete is képviselte boraikkal szervezetüket. A hagyományőrző borversenyen 12 főből álló bírálóbizottság véleményezte a borokat.

A bíráló bizottság elnöke dr. Pálfi Dénes okleveles kertészmérnök volt, aki egyben az egyesület védnöke is. Szakmai nap keretében került sor az oklevelek átadására. Az eredmények alapján 28 mintát arany, 80 mintát ezüst, 35-öt bronz, 7 mintát pedig oklevél minősítéssel jutalmaztak. A borversenyen 68 termelő képviseltette magát. Idén is kiválasztották a Zalai Borút Egyesület legjobb fehér- és vörösborát is: előbbi a Keszler Birtok késői olaszrizlingjének 2013. évjárata lett, utóbbi pedig a Cezar Winery Kft., Nagyrada 2013-as cabernet franc bora és Csali János 2013. évi cabernet sauvignon bora.

Vlasics Lajos, dr. Pálfi Dénes, Varga Eszter (a Zalai Borút Egyesület elnöke) és Bangó Bernadett (a zalaszentgróti hegyközség elnöke). Fotó: ZBE

Az értékelő program keretében Zalaszentgrót város bora címet nyert Dóka Éva három bora: 2013. évi pinot blanc, rozé kategóriában a cabernet franc 2014-es évjárata, a vörös borok közül pedig a cabernet franc 2012. évi bora.

Az elmúlt év nem volt túl szerencsés a szőlőtermesztés szempontjából, nem kedvezett az időjárás. Általánosságban elmondható, mennyiségben, minőségben a 2014-es év nem tartozik a kimagasló évjáratok közé. Az arany és ezüst minősítések nagy száma a zalai borászok munkáját dicséri: a gyengébb alapanyagból is tudtak jó minőségű borokat készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!