Zalaszántó

2015.08.07. 16:56

Festészet, újságok és szórakozás a Szántói Nyári Vigasságokon

Zalaszántó - Három kiállítás megnyitójával, majd folklórműsorral vette kezdetét a Szántói Nyári Vigasságok három napos programsorozata.

Keszey Ágnes

Mikus Gyula, a 110 éve született festő közel két évtizeden át tanított Zalaszántón, így emlékkiállítással tisztelegnek előtte a településen.

A Zalaszántói Lokálpatrióta Egyesület szervezésében létrejött tárlaton a Gersei Pethő Kúriában Mikus Gyulának olyan festményeit is láthatja a közönség, amelyek magángyűjtők tulajdonában vannak, s most állították ki azokat először.

Célunk, hogy az egykori tanítót, akinek a neve ma már sokak előtt ismeretlen, megismertessük a nagyközönséggel. De vannak még közöttünk olyanok is, akiket tanított Mikus Gyula. Szép emlékek járhatják át az embereket, amikor meglátják ezeket a festményeket mondta Szekér Imre Tibor, az egyesület elnöke.

Mauz bácsi, az egyik Mikus-kép, melyet tárlaton még nem láthatott a közönség. A festmény előtt Szekér Imre Tibor, valamint a festőművész fia, Mikus Gábor Fotó: Keszey Ágnes

Mikus Gyula tanítványa, a néhány éve elhunyt zalaszántói alkotó, Hullai Ferenc műveit is megtekintheti a közönség a kiállításon augusztus végéig, csakúgy, mint Baticz Tamás gyűjteményét, a Zalaszántó a médiában című kiállítást, melyen a Zalai Hírlap számos írását is újraolvashatják a látogatók.

A kiállításokat Dézsi Attila polgármester nyitotta meg, aki lapunknak a Szántói Nyári Vigasságok néhány programjáról szólt.

Szombaton délután négy órától főzőverseny lesz, amelyre a helyszínen is lehet nevezni.Szórakoztató műsorokkal és hajnalig tartó bállal is várjuk a vendégeket, s fellép többek között testvértelepülésünk, Szék néptánccsoportja emelte ki a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!