Zalalövő

2016.02.14. 15:46

Csak a forráspontig kell melegíteni - Forraltbor-főző verseny a Pataka-hegyen

Zalalövő – Akárcsak két hete a Pacsa-hegyen, úgy az elmúlt szombaton a Pataka-hegyen is megtartotta a hagyományos forraltbor-főző versenyét a helyi Borbarát Kör.

Gyuricza Ferenc

A szabályok ezúttal is azonosak voltak, a versenyre benevezett szőlősgazdáknak saját termelésű alapanyagokból tetszés szerinti ízesítéssel kellett forralt bort készíteniük. A zsűri három szempont alapján értékelte a kóstolt italokat, az illatot, az ízhatást és a zamatot értékelték, s természetesen figyelembe vették az összhatást is. Ennek alapján egy-egy zsűritagtól maximum 18 pontot kaphatott a kóstolt forralt bor, s bizony akadtak jócskán olyan italok, amelyek közelében jártak ennek az értéknek. Ezért aztán ha maga a minősítés nem is, az első három díj kiosztása viszont komoly fejtörést okozott a bizottság tagjainak, egészen apró különbségek döntötték a végső sorrendről.

– Lassan itt az ideje indulni, mert hosszú lesz a menet – utalt a Pataka-hegy kiterjedésére kevéssel délután egy óra után Galambos László, a szervező egyesület elnöke. A zsűri elsőként egy osztrák gazda, Karl Pieber pincéjébe tért be, ahol egy direkttermő fajtából, korminból készült ital várt rájuk. A markáns illat és íz kissé megosztotta a négy ítészt.

– Belövő bornak nagyon jó volt, meglátjuk, hogy a többi ehhez képest milyen lesz – jelentette ki Nyári Pál, a bíráló bizottság elnöke, s már indultak is tovább a következő pincéhez. Itt Hideg Zoltán kínálta a zsűrit vegyes fehér borból készült itallal, aminek ízesítéséhez fahéjat, szegfűszeget és vaníliás cukrot, illetve almát és narancsot is használt.

– A legjobb időpontban érkezett a tisztelt zsűri, épp' az imént vettem le a tűzhelyről a fazekat – mutat a gazda a gőzölgő edényre. – Ilyenkor érdemes kóstolni, mert mostanra értek össze a legjobban az ízek.

Hideg Zoltán hozzátette: a saját receptje ez, amit hosszú évek során kísérletezett ki. Az is nagyon fontos, hogy a bort forráspontig kell melegíteni, s amint rottyan egyet, rögtön le is kell zárni, hogy a savak ne párologjanak el.

– Egy 120 tőből álló birtokon gazdálkodom, ennek kétharmada fehér, a többi vörös szőlő – magyarázza tovább a gazda. – Fehér fajtából zengő a legtöbb, így aztán ez adja a bor alapját is.

Kora este lesz, mire a zsűri – amelynek  Nyári Pál mellett Dancs István, Bedő Sándor és Sebestyén Lajos volt a tagja – bejárja a teljes hegyhátat. Útjuk során 12 gazdához tértek be, s összesen 16 forralt bort, nyolc fehéret és nyolc vöröset kóstoltak. Nyolc minta kapott arany minősítést, hét ezüstöt, egy pedig bronzot.

A Pataka-hegy legjobb forralt bora címet ezúttal a Tóth Imre által készített fehér minta érdemelte ki, második helyezett Tuboly Béla vörös bora lett, míg a harmadik helyre Németh Zoltán italát sorolta a zsűri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!