Zalakaros

2016.05.22. 12:05

Szent Orbán jó volt, ezért most bort kapott

Zalakaros – Szombaton tartották a fürdővárosban a hagyományos Szent Orbán-napot, s gyalogtúrára is sor került.

Horváth-Balogh Attila

Utóbbit a Kanizsa Kul-Túra Egyesület jegyzi, körülbelül kétszázan vettek részt a megmérettetésen, mely két különböző, egy 10 és egy 20 kilométeres távon zajlott. Mindkettő érintette az ünnepséget is, amelyre – természetesen – a szőlőhegy lábánál felállított Szent Orbán-szobornál került sor.

A szobornál Novák Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd áttekintést adott az Orbán-naphoz kapcsolódó hagyományokról.

– Az Orbán-szobrot húsz éve állítottuk, de már azt megelőzően is nagy hagyománya volt a településen a szőlőművelésnek, borkészítésnek – bocsátotta előre a polgármester. – Ezt a hagyományt még közterületeink elnevezései, számos utcanév is őrzi. S akkor most Orbán szerepéről is beszéljünk kicsit. Orbán napja az utolsó fagyos nap, s mi, a szőlő és a bor hívei évről-évre értékeljük a szent előző évi munkásságát. A hagyomány szerint ha jó volt a termés, akkor meg szokták locsolni borral az adott ábrázolást – legtöbbször szobrot –, ez a mi szokásunk is, vagy virágfüzért tettek a fejére, esetleg szőlőhajtásokat a lábához. Ha azonban az emberek nem voltak elégedettek az előző időszak termésével, akkor Szent Orbán szobrát megcsapkodták vesszővel, sáros vízzel öntötték le, vagy uram bocsá', emberi ürülékkel kenték be. Mivel a múlt év szerintünk nagyon jól sikerült, ezért én most bort hoztam, azzal locsolom meg az alkotást...


A polgármester után a Dalárda-Vegyeskar következett, mely számos bordalt hozott a szép számú közönségnek kínálatában.

Dr. Háda László plébános áldotta meg az alkotást, majd borkóstolóra került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!