Zalaegerszeg

2016.10.17. 16:55

Liebe Linda,kedves Lajos

Zalaegerszeg - A Csokonai Társaság jóvoltából a fenti címmel látott napvilágot az a kötet, amely Weöres Sándor és Major-Zala Lajos levelezését is tartalmazza.

Arany Horváth Zsuzsa

A Hévízen működő irodalmi társaság létrehozója, inspirálója volt Major-Zala Lajos író, költő, aki Svájc francia nyelvű részén élt emigrációban, de mindig élénk kapcsolatot ápolt a hazai irodalommal. A távozását, mint annyi más tollforgatóét ugyanaz okozta: egyetlen erőszakos hatalom sem kegyelmez a szólás szabadságának , írja a szóban forgó kötetben Lőcsei Péter szombathelyi irodalomtörténész. Aki háttérrajz kísérletet készített a könyvben található levelekhez, valamint Weöres Sándor és felesége, Károlyi Amy egyéb nyugati irodalmi kapcsolatainak (Cs. Szabó László, Várkonyi Nándor, Gara László, Nagy Pál, a később visszatérő Parancs János, Kibédi Varga Áron, Határ Győző, Thinsz Géza) térképéhez.

Weöres Sándor és Major-Zala Lajos levelezését kötetbe rendezte a Csokonai Társaság Fotó: Illusztráció

A levélváltók egyike, Weöres Sándor idehaza, Major-Zala pedig odakint rótta egymás felé a betűket. Ők ketten utazások révén kerültek kapcsolatba.

A levelek, képeslapok másolatai végül 2015-ben Major-Zala Lajos fia, Attila jóvoltából kerültek a Csokonai Társaság birtokába, ekképp pedig most a köz asztalára.

Ezek is érdekelhetik