Zalaegerszeg

2016.04.16. 19:05

Jobbik fórum: Három év alatt 90 ezer kifizetetlen számlát halmozott fel a KLIK

Zalaegerszeg - Szombat este a Három Kívánság étteremben zajlott a Jobbik által elindított valódi nemzeti konzultáció megyeszékhelyi fóruma. A program előtt a résztvevő politikusok sajtótájékoztatót tartottak.

Magyar Hajnalka

Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke elmondta, három fő témát érint a konzultáció, ez az egészségügy, az oktatás és a korrupció. Két és fél hónapja tartó országjáró körútjuk során  valódi párbeszéd alakult ki a lakossággal, több mint száz rendezvényen gyűjtötték az észrevételeket. A nyár elején szintetizálják a tapasztalatokat, kiszűrik a súlyponti kérdéseket, s ezekből áll majd össze az a kérdőív, amit nyár végén, vagy szeptemberben küldenek ki 4,2 millió háztartásba. Nem adatgyűjtési szándék vezérli őket, ez abból is kitűnik, hogy a kérdőíveket anonim módon lehet kitölteni. Emellett interneten is mód lesz a kapcsolódásra. Az e módon összeálló információbázis képezi majd a reményeik szerint 2018-tól kormányzati szerepbe kerülő Jobbik programjának gerincét.

Dúró Dóra és Vona Gábor a fórumon. Mellettük Pete Róbert, a Jobbik zalaegerszegi elnöke és önkormányzati frakcióvezetője

Dúró Dóra, a Jobbik szakpolitikusa, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke kifejtette, az Orbán-kormány oktatáspolitikája mára egyértelműen megbukott, s e folyamatnak különösen nagy vesztesei a megyeszékhelyek iskolái. 2010-ben  jogos volt a Fidesz álláspontja, miszerint az önkormányzati fenntartás az anyagi különbségekből fakadóan igazságtalanságokat és színvonalkülönbséget szül az oktatásban, ám a problémára adott válasz hibás volt. Egyrészt azért, mert egy iskola színvonala nem csak a finanszírozástól függ, másrészt azért, mert voltak olyan iskolák, amelyek  jól működtek az önkormányzati rendszerben. Jelesül a megyeszékhelyek, nagyobb települések iskolái. Azokat az intézményeket, amelyek rendre az országos átlag felett teljesítettek a felméréseken, meg kellett volna hagyni önkormányzati fenntartásban, s az államnak csak ott kellett volna beavatkoznia, ahol ténylegesen hátrány érte a gyerekeket az önkormányzat szerény anyagi lehetőségei miatt. Ehelyett létrehoztak egy működésképtelen mamutintézményt, a KLIK-et, amely 3 éves fennállása során eljutott oda, hogy 90 ezer kifizetetlen számlát halmozott fel. Ez egyben azt is megmutatja, mennyire forráshiányos az oktatási rendszer. A KLIK megszüntetését kommunikációs trükknek nevezte Dúró Dóra, ugyanis nem várható valódi változás, amíg az állami fenntartás továbbra is megkérdőjelezhetetlen. A Jobbik szerint minden iskolát olyan fenntartásban kellene működtetni, amelyben a legeredményesebben tud teljesíteni.

Zakó László, a Jobbik Zala megyei elnöke arról a szomorú tapasztalatáról számolt be, miszerint az emberek az ötvenes években féltek úgy utoljára a központi hatalomtól, mint most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!