Zalaegerszeg

2016.02.09. 15:59

Építményadó nélkül is stabil lett volna a költségvetés

Zalaegerszeg – Bár a város idei költségvetése stabil, a korábbiakhoz képest jelentősen megnőttek a kiadások, hangzott el az MSZP közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján, amelyen Kiss Ferenc és Rétai Balázs arról is szólt: továbbra sem támogatják az építményadót.

Varga Lívia

Rétai Balázs, a költségvetési albizottság vezetője a 2015-ös költségvetési rendelet módosítása kapcsán elmondta: az iparűzési adó tavaly 571 millió forinttal túlteljesült, míg építményadóból 624 millió forint folyt be, tehát, hangsúlyozta: ebből következően nem volt szükség utóbbi bevezetésére, hiszen a 2015-ös év gazdálkodása építményadó nélkül is stabil lett volna. Az idei költségvetésről szólva leszögezte: 2016 nem a takarékoskodás éve, hiszen a polgármesteri kabinet például több mint 260 millió forinttal többet költ, mint tavaly, miközben építményadó címén „közel 1 milliárd forintot von el az önkormányzat közvetve vagy közvetlenül a zalaegerszegi lakosoktól”.

Kiss Ferenc önkormányzati képviselő, a gazdasági bizottság alelnöke arról beszélt: a büdzsé egyensúlyban van, a működőképesség biztosított. Az önkormányzat összes saját bevétele az előző évekhez képest jóval több, 5,4 milliárd forint. Ezzel párhuzamosan azonban, tette hozzá, jelentősen nőttek a kiadások is, köztük a kommunikációra és a  rendezvényekre szánt összegek. A szociális ágazatba viszont kevesebb jut, ahogy az ott dolgozók bérére és egyéb juttatásaira is, s például a Kossuth utca, a sportcsarnok és a VMK előtti tér felújítását sem tervezték be a büdzsébe. S bár beruházásra több mint 3 milliárdot különítettek el, ebből 1,25 milliárdot  a stadion befejezésére, amelynél „a lebonyolító, a kivitelező sem zalai”, tette hozzá Kiss Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!