Zalaegerszeg

2015.03.04. 18:15

Betegen nehéz a hegyről lejárni

Zalaegerszeg - Betegség, munkanélküliség, anyagiak hiánya, és mindez együtt. Számtalan nehéz élethelyzet adódik, s nagyon sokan szorulnának ilyen problémák miatt segítségre.

Hajdu Péter

Az élet néha különös helyzeteket teremt. A napokban egy zalaegerszegi család tagja arra kért bennünket, az ő gondjaikkal is foglalkozzunk. Bár a napi megélhetésre szűkösen még futja, nagyon nehezek a mindennapjaik. Az apa, László elmondta, hogy a botfai Öreg-hegyen vettek egy tanyát több mint tíz éve, akkor még hétvégi kikapcsolódásra, de másként alakult a sorsuk. Végül is ott rendezkedtek be.

A betegségek mellett ma a legnagyobb gond számukra a közlekedés. A hegyről nagy nehézségek árán tudnak lemenni a faluba vásárolni, illetve a városba orvoshoz járni, ami rendszeres, néhány hetente ismétlődő program.

A 22 éves fiuk izomsorvadásban szenved, halmozottan sérült születésétől fogva. A lakásban tud mozogni, a ház körül azonban csak segítséggel. A fiatalember édesanyja szívbeteg, emellett ugyancsak izomsorvadásban szenved. Mindkettőjüknek rendszeresen be kell járniuk az orvoshoz. Maga a segítséget kérő apa is rokkant, mint elmondta, egy öt évvel ezelőtti agyvérzés óta nehezen használja a kezét. Nemrég a lába is eltörött egy esés következtében.

Egy régi, csak éppen működőképes autó segíthetne rajtuk, amivel legalább a faluban levő buszfordulóig le tudnának menni, és onnan vissza. A család hölgy tagjának megvan a vezetői engedélye. A hegyről másfél kilométer az út, és nagyon meredek. Kérdésünkre, hogy nem tudnának-e egy olcsó, öreg autót vásárolni, László elmondta, a fiuk valamivel több, mint 30 ezer forint rokkantsági ellátást kap, az édesanyja eddig ápolási díjra számíthatott, de éppen most van folyamatban a megszüntetése. Neki magának pedig 62 ezer forint a nyugdíja. Azt sem titkolta, évekkel ezelőtt már elváltak, és nem tartózkodik folyamatosan itthon, a volt feleségénél és a fiánál. Ilyenkor természetesen besegít anyagiakkal a megélhetésbe.

Különös történeteket produkál az élet, nehéz eligazodni és felmérni, hol kel el legjobban, és milyen segítség a leghatékonyabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!