Zalaegerszeg

2015.02.19. 12:49

"Felkeresni a szenvedést és enyhíteni azt" - ápolók napja a megyei kórházban

Zalaegerszeg - Megemlékezéssel, kitüntetések átadásával és továbbképzéssel ünnepelte a magyar ápolók napját csütörtökön a Zala Megyei Kórház.

Magyar Hajnalka

Délelőtt szakmai program zajlott, a mintegy száz résztvevő hat továbbképző előadást hallgathatott meg a daganatos betegségek diagnosztikájáról és kezeléséről. Ezt követte az ünnepi megemlékezés, ahol elsőként dr. Halász Gabriella, a kórház tíz napja kinevezett új főigazgatója szólt, mély tiszteletét fejezve ki az ápolói hivatás iránt. Mint mondotta, ez nem csak professzió, de szolidaritás és szeretet, hiszen az ápolók a személyiségükkel, a mosolyukkal  is hozzájárulnak a gyógyításhoz. Az anyagi és erkölcsi megbecsülésről szólva kifejtette, az egészségpolitika eddig is igyekezett enyhíteni a gondokon, s reméli, ez  folytatódik. Ígérte, mindent megtesz a munkakörülmények javításáért, az ápolók mentális állapotának karbantartásáért, s megszólított minden dolgozót, segítsék  a kórházért végzett munkáját.



A kitüntetettek az ápolási igazgató társaságában. Pálfi Istvánné, Kovácsné Gorza Marietta, Somos Eleonóra és Mészáros Erzsébet, mögöttük Pais Tamásné és Kovács Erzsébet
Fotó: Katona Tibor

Hévízi az év gasztronómusaHévíz neve kétszer hangzott el a turisztikai díjátadón, az év gasztronómusa elismerést ugyanis Miklós Beatrix, a hévízi Kis Helikon R&L Villa tulajdonos-igazgatója vehette át. Ezzel a díjjal szakmai teljesítményét, újításait, a megalkuvás nélküli minőségre törekvését ismerték el, s azt, hogy a luxemburgi szakácsolimpián a rendkívül sikeres magyar csapat „szövetségi kapitánya” volt. Miklós Beatrix irányításával a díjátadó gálát követő fogadásra elkészült Hévíz – egyelőre nem hivatalos – tortája, amely nagy sikert aratott. A visszajelzések és a további „tesztek” alapján készül majd el a végleges ízváltozat, s így a város nevét viselő desszert.

Ezt követően Kovács Erzsébet ápolási igazgató emlékezett Kossuth Zsuzsára. Kossuth Lajos legifjabb húga az 1848–49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője volt,  megszervezte az első katonakórházakat, és felhívta  a világ figyelmét a sebesült katonák ápolásának kötelességére. Felidézte hitvallását: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést és enyhíteni azt."  Kossuth Zsuzsát a  szabadságharc leverése után letartóztatták,  emigrálni kényszerült.

Az illő műsorral színesített ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Kossuth Zsuzsanna emléklap kitüntetést kapott Kovácsné Gorza Marietta, az urológia vezető ápolója,  Pálfi Istvánné, a kardiológia diplomás ápolója és Somos Eleonóra szülésznő.

Az Év Oktatója díjat Mészáros Erzsébet, a neurológia diplomás ápolója vehette át, a Magyar Ápolási Egyesület  elismerő díszoklevelét pedig  Pais Tamásné, a pszichiátria ápolója érdemelte ki. Két ápoló hallgató – Kalamár Péter és  Marton András Zoltán –  emléklapot kapott, életmentő akcióban való részvételért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!