Zalaegerszeg

2015.01.21. 10:51

Sikeres körzeti megbízottak - Szakértelem, figyelem, no meg szerencse és megérzés

Zalaegerszeg – Szerencse és megérzés, ez is kell az eredményes munkához, jelenti ki határozottan Kovács Zoltán és Marai Péter.

Arany Gábor

Szinte mindig együtt töltik szolgálatban az idejüket, ők ketten a megyeszékhely két nagy településrészének körzeti megbízottai: Kertváros és Landorhegy tartozik hozzájuk. Sikereik sorából kiemelkedik az a múlt heti elfogás, amikor a hónapok óta Dunántúl-szerte ténykedő sorozatbetörők nyomára juttatták nyomozótársaikat. Azóta pedig már fatolvajok kézre kerítése is gazdagította képzeletbeli munkanaplójukat.

A kmb-pár idősebb tagja, a 35 éves Kovács Zoltán zászlós tíz esztendeje a körmendi rendészeti szakközépiskolában ismerkedett meg hivatásával és 2007-ben a megyeszékhelyi rendőrkapitányságon kezdett járőrként, majd nyolc hónap elteltével már kertvárosi körzeti megbízottként szolgált. Mint mondja, a Zrínyi gimnáziumi érettségi után több területen kipróbálta magát a civil világban, és nem bánta meg, hogy egyenruhát húzott.

Kovács Zoltán zászlós (balra) és Marai  Péter törzsőrmester, a sikeres kmb-s páros Fotók: Arany Gábor

Hasonló pályát járt be tíz évvel fiatalabb társa, Marai Péter törzsőrmester, aki Csányi szakközépiskola után célozta meg a körmendi iskolát. A munkájának adminisztratív részében kincset érő gépírótudása mellé a sport alapozott meg egyenruhás hivatásának. Atletizált, triatlonozott, 2007-ben részese volt a Bécs-Pozsony-Budapest szupermarton váltó futóversenynek, száz kilométert hagyott maga mögött; törvényszerűnek érezte, hogy olyan pályát válasszon magának, ahol az erőnlét is számít. Négy éve lépett szolgálatba, két esztendei járőrmunka után 2013 decemberétől körzeti megbízottként Landorhegyet járja.

– A közrendvédelmen belül a körzeti megbízott mondhatni a csúcs, hiszen mindenhez kell értenie –   fordította le hétköznapira a munkájukat Kovács Zoltán. –  Bűnügy, igazgatásrendészet, közlekedés, közrendvédelem, az összes rendőri szakterület előfordul a munkánkban. A kmb-sek a lehető legtöbb időt töltik a területükön, segítik az ott élőket, napi kapcsolatban vannak velük, szinte mindenkit ismernek. Ebben a polgárőrök is sok segítséget nyújtanak számukra, ahogy nekünk is. A Kertvárosban másodmagammal látom el ezt a feladatot Bicsák Zoltán főtörzsőrmesterrel, Péter pedig egyedül dolgozik Landorhegyen miközben hozzátartozik Ebergény és Ola is – magyarázta.

Az eredményes munka alapja a felkészültségen túl tehát a körzetük, az ott élők alapos ismerete, ezért az idegenekre, a szokatlan körülményekre azonnal felfigyelnek. No és mindehhez kell a megérzés, plusz a szerencse is, összegzik röviden. Sikerekben nem is szűkölködnek, sorozatbetörők trófeáiból többet is begyűjtöttek. Kovács Zoltán például 2010-ben Simon Kolos kollégájával együtt kocsmák, boltok hívatlan látogatóját fogta el. A férfi harmincnál több helyre tört be. Két évvel későbbi a landorhegyi-kertvárosi társasházi tárolók rémét kerítette kézre, őt egyedül. Marai Péter nevét autótolvaj is emlegetheti. A törzsőrmester a városi kapitányság előtt értesült a rádióján a gépkocsi elkötéséről, s pár másodperc múlva elment előttük a keresett autó, idézte fel a történteket a törzsőrmester. Nyomába eredtek, a tolvaj a Zrínyi úton kiugrott a kocsiból és futva próbált elmenekülni. Esélye nem volt.

Fogták el értékes kerékpárok tolvaját, együtt jutottak nyomára annak a férfinak is, aki ellen hat elfogatóparancs volt érvényben. Szintén együtt dolgoztak, amikor a múlt héten a Göcseji úton haladó német rendszámú Audi hirtelen fékezése tűnt fel számukra. Ez indította el azt a láncreakciót, aminek köszönhetően begyűjtötték az egerszegi nyomozók a sorozatbetörőket. Az autót vezető kaposvári férfi ugyanis nem tudott elszámolni azzal, hogyan került hozzá az autó, mi dolga Zalaegerszegen, miért van hat szendvics és több liter üdítő a kocsiban, miért tagadta le mobiltelefonját, ami egyébként rövid időn belül a kocsi kormánya alatti rejtekhelyről előkerült.

A továbbiak ismertek: csütörtök reggelre a nyomozók elfogták az audis két társát is, akik két lakásba törtek be szerdán este hét előtt röviddel a Kertvárosban, és milliós értéket vittek el.

Legutolsó közös akciójukra pedig most hétfőn a botfai Avas-hegyen került sor. A bejelentés után nem sokkal már elfogták a telepített akácost megdézsmáló tolvajokat, akik a kmb-sek érkezésekor épp felfűrészelték a zsákmányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!