Zalaegerszeg

2015.01.19. 14:10

Sok tanuló teljesít közösségi szolgálatot katasztrófavédelmi szervezeteknél

Zalaegerszeg - Mire képes a műszaki mentőbázis nagy teherbírású daruja, hogyan működnek a közlekedési balesetben megsérültek kiszabadításakor leggyakrabban használatos speciális eszközök, mit tudnak a tűzoltójárművek?

Arany Gábor

Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok a fiatalok, akik közösségi szolgálatra jelentkeztek a katasztrófavédelemhez. Mint ismeretes, a közoktatási törvény alapján csak akkor bocsátható a diák az érettségi vizsgára, ha három év alatt ötven tanórányi közösségi szolgálatot teljesít.

Ennek egyik, méghozzá népszerű helyszíne a katasztrófavédelem. Országszerte a szervezet kétszáz intézményénél – egyebek mellett tűzoltó-parancsokságokon, katasztrófavédelmi őrsökön – teljesíthetnek közösségi szolgálatot a diákok. Zalában az elmúlt évben tíz helyszínre közel kétszázötvenen jelentkeztek, ebben a tanévben pedig csak Zalaegerszeg hat középiskolájából közel száz diák választotta a katasztrófavédelmi szervezetet. Az intézményekkel az igazgatóság együttműködési megállapodást kötött a közösségi szolgálat zökkenőmentes lebonyolítása érdekében.

Laki Krisztián(j) zászlós mutatta be a diákoknak a speciális darut. Fotó: Arany Gábor

A legutóbbi foglalkozáson a Ganz-Munkácsy szakközépiskolából érkezett tanulók két tűzoltó vezetésével megismerhették az egerszegi parancsnokság készenléti szereit, tájékozódhattak a használatukról, felszereltségükről, műszaki jellemzőikről. Megismerhették a laktanyát, a tűzoltók napirendjét és a végrehajtandó feladataikat. Az általános tájékozódáson a diákok tűzvédelmi ismereteket sajátíthattak el, közreműködhettek tűzoltó vagy polgári védelmi versenyek előkészítésében, részt vehettek a lakosság felkészítésében és különböző felmérésekben.

A közösségi szolgálat, azon túlmenően, hogy az érettségi feltétele, segít a pályaorientációban is; több fiatal már jelezte, hogy később a katasztrófavédelemnél szeretne dolgozni. Zala megyében tíz „katasztrófavédelmi helyet" választhatnak a diákok a szolgálat teljesítésére, a hivatásos szervezetek mellett a megyei polgári védelmi szövetséget és a becsehelyi tűzoltó, mentő és kulturális egyesületet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!