Zalaegerszeg

2015.01.21. 17:45

Iratok, kötetek, tervek

Zalaegerszeg - Csány László születésének 225. és Zalaegerszeg várossá válásának 130. évfordulója ad munkát a levéltárnak.

Arany Horváth Zsuzsa

A Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára hagyományosan a magyar kultúra napjához igazítja éves beszámolóját. Szerdán Molnár András igazgató és Káli Csaba, a helyettese foglalta össze az elmúlt évben végzett munka eredményeit, s vázolta az idei terveket. Az igazgatóhelyettes tájékoztatójából kiderült, 27 munkatárssal oldják meg szerteágazó feladataikat. Ezek közt például az iratkezelés ellenőrzését, amely ugyan nem túl látványos, de annál fontosabb teendő. Tavaly a Zalaegerszeg területén található rendvédelmi szervezetek, iskolák és hivatalok iratkezelését ellenőrizték. Ez a figyelem szavatolja azt, hogy később releváns források álljanak rendelkezésre a jövő kutatói számára.

A megyei levéltárban jelenleg 10 830 iratfolyóméternyi dokumentumot őriznek, ami országos viszonylatban tekintélyes mennyiségnek minősül. Tavaly az 1950-1990 közötti közigazgatási anyagot rendezték, s látták el segédletekkel a levéltárosok. Az adatbázisokat természetesen az internetes honlapon is hozzáférhetővé teszik. A náluk fellehető forrásokat 267-en kutatták tavaly, míg 707 ügyfelet szolgáltak ki.

Káli Csaba igazgatóhelyettes és Molnár András igazgató és a magánadományokat őrző vitrinnél. Fotó: Katona Tibor

A tudományos tevékenység eredménye a 40 éve létező Zalai Gyűjtemény kiadványsorozatuk 75. darabjaként megjelent középkori oklevél-regeszta kötet Őriné dr. Bilkei Irén munkája, valamint a Molnár András által jegyzett Utóvédként a Donnál című kétkötetes könyv.

A kutatómunkát folytatni kívánják, amihez segítséget nyújt a közgyűjteménynek a magánadományozások szaporodó gesztusa. A II. világháborút megjárt zalai katonák hozzátartozói közül tavaly eredeti dokumentumot, anya-fia által írt kettős naplót ajándékozott a levéltárnak Kerekes László és neje, Both István, Ivanusics Katarina, Molnár László, Németh Mária Éva és Nyíry István is felbecsülhetetlen értékű képeket, naplókat, feljegyzéseket juttatott a levéltárnak. Miután készül az Észak-Erdélyt érintő 1940-es bevonulás kötete, továbbra is várják a hozzátartozók jelentkezését. A dokumentumok másolatát digitalizálják.

Az idei tervek között ezen kívül még öt kötet megjelentetése szerepel, amelyek napvilágra kerülését városi és pályázati támogatások teszik lehetővé.

Molnár András elmondta, Csány László születésének 225. évfordulóját októberben konferenciával köszöntik, s így emlékeznek meg Zalaegerszeg várossá válásának 130. évfordulójáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!