Zalaegerszeg

2015.01.27. 16:38

A holokausztról rendeztek vetélkedőt a gyermekotthonban

Zalaegerszeg - Az európai holokauszt emléknapjáról és a II. világháború tragédiájáról a botfai speciális gyermekotthonban vetélkedő keretében emlékeztek meg.

Arany Horváth Zsuzsa

Kedden nemcsak a zalaegerszegi otthonban élő gyerekek, hanem aszódi, debreceni, kalocsai és rákospalotai társaik is számot adtak arról, hogy mi mindent tudnak a szomorú aktualitású témakörről, az európai történelem egyik legnagyobb katasztrófájáról, a zsidók elhurcolásáról.

A vetélkedő feladatait Simon Katalin pedagógus dolgozta ki, a lebonyolításban a megyeszékhelyi zsidó hitközség elöljáróságának tagjai (Árvai József, Preisz József, Siklósi Vilmos) segédkezett. Ők adták a zsűrit, kiegészülve a 86 éves budapesti Drucker Tibor túlélővel, akit 16 évesen hurcoltak el. (A vendég a népművelés és a könyvkiadás területein dolgozott nyugállományba vonulásáig, több könyv szerzője.) Amit a diákok könyvek, filmek, versek segítségével megtanultak, azt az idős vendég személyes emlékekkel egészítette ki, hangsúlyozva, hisz abban, hogy a felnövő következő generáció tiszteli mások munkáját, s nem úgy akar előre jutni, hogy elveszi mások javait, életét. Szeretné, mondta, ha a rémségek helyett a derű és a vidámság venné át a szerepet a fiatalok életében.

 

A vetélkedő során a résztvevők Radnóti Miklós verseket mondtak, plakátot rajzoltak arról, mit jelentett a koncentrációs tábor, írásbeli kérdésekre válaszoltak. Felkészültek a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényéből, megnézték a filmadaptációt, így a hang nélkül levetített részletet a maguk szavaival tudták értelmezni.

A négytagú zsűri végül úgy értékelte a hallottakat, látottakat, hogy az öt fős csapatok tagjai mindnyájan jelesre vizsgáztak, mindenki első helyezést kapott. A vetélkedők fő jutalma a budapesti holokauszt emlékmúzeumba szóló ingyenes belépő útiköltséggel együtt. Számos könyv és CD is gazdára talált az eredményhirdetéskor, a felajánlók között volt többek között Az élet menete Alapítvány is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!