Zalaegerszeg

2014.11.17. 17:40

Restaurált fakereszt - Áthelyezték a harangláb mellé, új tér alakult ki

Ozmánbük-Márkus - Vasárnap délután helyi és környékbeli hívek jelenlétében szentelte meg Mikolás Attila salomvári plébános a felújított fakeresztet a Zala és Vas megye határán található Ozmánbük-Márkusban.

Kühne László

Ez év tavaszán kezdeményezte az országot 1956-ban elhagyni kényszerült, jelenleg Münchenben élő nyugalmazott tanár Büki Gyula a szülőfalujában álló és az ősei által emelt szakrális emlékek renoválását, továbbá előteremtette a költségek fedezetét.

Új szakrális tér is létrejött

A munkálatok megszervezésére Takács László nádasdi plébánost kérte fel, aki a Szombathelyi Egyházmegye Egyházművészeti Bizottságának titkára és közismert felújító, illetve felújíttató. A munkák során áthelyezték a restaurált és részben rekonstruált fakeresztet a harangláb mellé. Ezáltal új szakrális tér is létrejött. A harangláb konzerváló és fedő festést kapott, valamint új lábazatot. A harang feletti tetőrész cseréje még ez után következik. Ezzel egy időben kapott „új ruhát" Hegyhátsálban a 76-os főút mentén álló Szűzanya-szobor is. A restaurálást Kovács László végezte. A hét végi szertartáson Takács László plébános beszédében kitért a fa és a kereszt kapcsolatára, az emberiség és a vallás történetében betöltött szerepére, valamint utalt a mai hívő ember számára is aktuális jelentőségére. Felhívta a figyelmet az egyház tárgyi emlékeinek megőrzésére az utókor számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!