Zalaegerszeg

2014.10.08. 15:35

Nyomdát épít az Edelmann Zalaegerszegen

Zalaegerszeg – Összesen 4,5 milliárd forint értékű beruházás, 12 ezer négyzetméteres új üzemcsarnok felépítése, 100 új munkahely és 50-60 százalékos forgalomnövelés.

Hajdu Péter

Ezekkel a fontosabb paraméterekkel foglalható össze röviden a német nyomdaipari Edelmann Csoport kezdődő zöld mezős beruházása, amelynek ünnepélyes indítására tegnap került sor a megyeszékhely melletti északi ipari területen. A beruházás során egyúttal új helyre költözik majd a városból az Edelmann tulajdonában működő, nagy múltú Zalai Nyomda, mai nevén az Edelmann Hungary Packaging Zrt.

A beruházás helyszínén Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke elmondta, Magyarország számára kulcsfontosságú, hogy olyan termékeket tudjon előállítani, amelyek erősítik a magyar exportot. Ebben nagy szerepük van a német vállalkozásoknak, amelyek az országban ma 300 ezer embernek adnak munkát.

- Az Edelmann Csoport beruházása arra jelent garanciát, hogy száz új munkahely fog létrejönni. A cég olyan gyárat fog építeni, amely nemcsak ennek a térségnek az ellátását biztosítja a magas színvonalú nyomdaipari vállalat termékeivel, hanem gyakorlatilag Európa ellátására is képes lesz ez a gyár. Abban bízunk, hogy a gazdasági kapcsolatok Magyarország és Németország, valamint az Európai Unió valamennyi tagállama között magas színvonalon valósul meg a továbbiakban is. Az ország is minden segítséget megad ahhoz, hogy ez a beruházás zöld mezős beruházásként megvalósuljon - mondta többek között Gulyás Gergely.

Eberhard Weiler, Czirkl György, Gulyás Gergely és Balaicz Zoltán a sikeres együttműködésről szóltak (Fotó: Katona Tibor)

A mintegy 4,5 milliárd forint értékű nyomdaberuházást összesen 500 millió forint hazai és uniós támogatás segíti.

Balaicz Zoltán alpolgármester négy fő célt említett: gazdaságfejlesztést, a vállalkozások segítését, a meglévő munkahelyek megtartását és új munkahelyek létrehozását, amiért mint mondta, az elmúlt időszakban sokat tett a város.

- Ezek a feladatok szabják meg azt az utat, amely Zalaegerszeg jövőjét jelenti, hiszen azt gondoljuk, hogy a jövő Zalaegerszegének az útja akkor tud épülni, ha az új munkahelyeket is meg tudjuk hozzá teremteni. Ha fejlődik a zalaegerszegi gazdaság, akkor tudunk majd többletforrásokat biztosítani az oktatásnak, a kultúrának, az egészségügynek és a sportnak is biztosítani, de első helyen mindenképpen a gazdaság fejlesztésének kell szerepelnie - mondta az alpolgármester, majd számba véve a városban jelenleg folyó fejlesztéseket, közölte, szűk egy év alatt mintegy ezer új munkahely létrehozása várható a megyeszékhelyen.

- Olyan konszern vette át a Zalai Nyomda irányítását, amely mindig a minőségről volt híres, és nagyon örülünk, hogy az önkormányzattal együttműködve most 4,5 milliárd forintos beruházás valósulhat meg, száz új munkahelyet teremtve, és egy 12 ezer négyzetméteres csarnokot felépítve.

Eberhard Weiler, az Edermann Csoport igazgató-helyettese megköszönte azokat a támogatásokat, amelyeket az elmúlt időszakban a beruházás megkezdéséhez kaptak. Közölte, a következő hetekben megkezdődhet az építkezés. Elmondta, a német cégcsoport 2010-ben vette át a Zalai Nyomdát, jó technikával, képzett munkaerővel. Az első négy évben növelték a zalai érdekeltségük eredményeit, most pedig már tárgyalásokat folytatnak világhírű cégekkel, amelyek az új egerszegi nyomdától rendelnek terméket. A kozmetikai iparból megemlítette a L Oreal-t és a Procter&Gamble nevét. Eberhard Weiler közölte, a jövőben 50-60 százalékos forgalomnövekedést terveznek.

Czirkl György vezérigazgatótól azt kérdeztük, mi lesz az új nyomdaüzem fő terméke, illetve mi a terv a temető melletti üzemépületeikkel.

- Ugyanazokat a termékeket fogjuk itt gyártani, mint a régi telephelyünkön. A termelés 90 százaléka hajtogatott kartondobozokból áll, mintegy 10 százaléka pedig papírcímkékből. Amikor átköltözünk majd az új telephelyre, akkor egy ideig még párhuzamosan fogunk üzemelni a városban levő telephellyel, mert a gépsorokat egyenként hozzuk át, és a termelést folyamatosan fenntartjuk, az átköltözés alatt nem csökkenhet. Ezt úgy érjük el, hogy amikor üzembe vesszük a csarnokot, rögtön telepítünk egy teljesen új gépsort, utána egyenként áthozzuk a régieket. A régi telephelyről kötöttünk egy hasznosítási szerződést a várossal. Ez egy nyolc évre szóló szerződés, aminek a végén az ingatlan tulajdonjoga át fog szállni a városra - válaszolta érdeklődésünkre az Edelmann Hungary vezérigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!