Zalaegerszeg

2014.09.05. 15:54

Megnyílt a Belvárosi szüret

Ha szeptember elején csinos lányok cigánykereket hánynak a Kossuth utca aszfaltján, az biztos jele annak, hogy megkezdődött a Belvárosi szüret. Így volt ez pénteken is.

Magyar Hajnalka

Hiszen bár a bor- és gasztrofesztivál koncertjei már két napja szórakoztatják a publikumot, a hivatalos megnyitó, s a szüreti felvonulás ideje ekkor jött el.

A hagyományokhoz híven gyenesdiási huszárok lépdeltek a menet élén, mögöttük a szüretet jelképező hatalmas kosárnyi szőlő következett, majd a bor- és mézlovagrendek képviselői, vadászok, erdészek, néptáncosok, s az Albatrosz majorettjei vonultak a városi fúvósok zenéjére. Hogy a rendezvény mennyire beépült a város életébe, jól tükrözi, hogy a főutca mindkét oldalán tömött sorban várakoztak az emberek, kíváncsi tekintetekkel lesve a felbukkanó menetet.

Idén, a Dísz tér átépítése miatt a Széchenyi téri nagyszínpadra koncentrálódnak a rendezvények. Itt köszöntötte a fesztiválozókat Vigh László országgyűlési képviselő, aki azon meglátásának adott hangot, hogy az elmúlt 25 évben talán a borkultúra fejlődött legtöbbet régiónkban. Mint tudjuk, a jó bornak is kell a cégér, ezt a szerepet hivatott betölteni a fesztivál, amelyre 25 rangos borház hozta el kínálatát.

A rendezvényt Balaicz Zoltán alpolgármester nyitotta meg. Kitért rá, immár minden évszakhoz kötődik mozgalmas rendezvény a megyeszékhelyen. Januárban tűzijáték köszönti az új évet, májusban következik az Egerszeg Fesztivál, majd a B-vitamin napok, az ősz a szüreté, a tél pedig az adventköszöntőt hozza el. Mindezek megrendezéséért köszönetet mondott a Kvártélyház Kft. munkatársainak. A következő három nap a jó borokról és a barátságról szól. Hamvas Bélát idézve figyelmeztetett: az ivásnál minden körülmény fontos. A bor természetéhez meg kell választani az évszakot és a napszakot, hiszen van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor és tragikus bor is...

Utóbbit bizonyára mindenki kerülni igyekszik a hétvége koncertekkel s egyéb programokkal dúsított forgatagában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!