Zalaegerszeg

2014.08.20. 11:28

Kenyérfesztivál a Göcseji Falumúzeumban

Zalaegerszeg - Több mint negyven éve augusztus 20-án nyílt meg a Göcseji Falumúzeum, s hagyományosan e napon rendezik meg a Falumúzeum Napját, benne a Kenyérfesztivállal, amire sor került ezúttal is.

Hajdu Péter

 

A szerdai rendezvény, bár esővel indult a nap, mégis számos érdeklődőt vonzott. A falumúzeum utcáin megnyílt a kézműves kirakodó vásár, méhészek, kecskesajt készítő, fazekas kínálta többek között áruit, csengett a kovácsműhelyben a kalapács, jelezve, hogy a kovács is munkabemutatót tart. Az ünnephez kapcsolódó új kenyeret, a pék szakmát idén a zalaegerszegi Korona Pékség képviselte a falumúzeumban. Az egyik régi pajtaépületben rendezkedtek be, s kínálták a kóstolót portékáikból.

- Árubemutatót tartunk, a termékeinkből kóstoltatunk, közben már fűtjük a szabadtéri kemencét, mert lisztet és már kész tésztát is hoztunk is magunkkal. Várjuk a gyerekeket, akik a pékmesterünk segítségével langalit, azaz kenyérlángost formázhatnak és süthetnek - mondta Buzsáky Ferenc, a pékség vezetője.

Hamarosan két szép pirosra sült kenyeret hoztak a kemence elé, az amatőr kenyérsütő verseny két kiválasztott darabját. Molnárné Raposa Irén rendező elmondta, ezúttal is meghirdették a kenyérsütő versenyt, amire egy kilós, otthon sütött kenyerekkel lehetett nevezni, és délelőtt 10-ig leadni a múzeumban. A két legjobbat választotta ki a zsűri, egy fehér és egy rozsos kenyeret, és a kettőből a kóstolgató látogatók, és Bucsis Zoltán pékmester véleménye alapján a rozsos győzött. Egy borítékból előkerült a nevező neve, akit Becze Sándornénak hívnak, és Gellénházáról hozta be a kenyerét. Jutalmul a pékség ajándékcsomagját kapja, és megkérik majd, árulja el a finom rozsos kenyér receptjét, amit feltesznek a múzeum és a pékség honlapjára is.

A délután folyamán színpadi műsorral folytatódott a rendezvény, amelynek idei pajtakiállításán a zalatárnoki Brassnyó Ágnes amatőr képzőművész öreg pincékről készült rajzait mutatták be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!