Zalaegerszeg

2014.07.17. 17:05

A Hepatitis C alattomos kórkép, kezdetben alig okoz tüneteket

Zalaegerszeg - Az országban mintegy 40 ezren lehetnek, akik Hepatitis C fertőzésben szenvednek, de nem tudnak róla. Jövő szombaton ezen változtathatnak.

Magyar Hajnalka

A rejtett betegek felderítése rendkívül fontos, hiszen az elhanyagolt fertőzés halálos kórok májzsugor, májrák melegágya lehet. Július 26. a Hepatitis világnapja, ez alkalomból a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szűrőkampányt szervez, amihez Zalaegerszeg is csatlakozik.

- A Hepatitis C fertőzés rendkívül alattomos betegség, ugyanis az első években nem okoz komoly panaszokat. A fertőzöttek száma 4-5-ször is magasabb a felfedezett eseteknél. Magyarországon mintegy 50-60 ezerre tehető a fertőzöttek száma, ám ebből csak a betegek negyede-ötöde kap kezelést - mondja dr. Ribiczey Pál hepatológus főorvos. A páciens kezdetben nem érzi magát betegnek, ám a vírus ettől még pusztít a szervezetében, s akár májzsugort is okozhat. Rendkívül fontos a rizikócsoportok szűrése, hogy a betegek szembesüljenek állapotukkal és kezelést kapjanak. Mindenkinek ez az érdeke, jóval hatékonyabban tudunk fellépni, ha nem végstádiumban kerülnek a látókörünkbe a páciensek.

dr. Ribczey Pál hepatológus főorvos

A jelenleg használatos készítményekkel a betegek mintegy felét sikerül meggyógyítani, ám mint a főorvos elmondja, egy-két éven belül hozzáférhető lesz hazánkban is egy új gyógyszer, ami a száz százalékhoz közelítheti a gyógyultak arányát. Ehhez azonban tudni kell, hogy kik a betegek.

Kiderülhet ez a július 26-án, jövő szombaton a 10 órától 15 óráig zajló ingyenes szűrésen is, amit a Zala Megyei Kórház főépületének földszintjén rendeznek meg, a Zalaegerszegi Vírusos Májbetegek Egyesülete és a kórház fertőző osztálya szakmai segítségével.

- A Hepatitis világnap alkalmából eddig tudományos konferenciákat szervezett az országos egyesület, idén azonban felvetették, rendezzünk inkább szűrést. A zalai hepatológiai centrum és a betegklub örömmel csatlakozott - kapcsolódik Csitos Józsefné, a VIMEZ elnöke.

Csitos Józsefné (jobbról) vérmintákat rendszerez kolléganőjével a megyei kórház fertőző osztályán.

A szűrés vérvételből áll. Ezt megelőzően azonban egy kérdőívet töltenek ki a jelentkezők, amelyből kitűnik, a veszélyeztetett körhöz tartoznak-e. A Hepatitis C vér útján terjed. Fertőzöttek lehetnek, akik 1992 előtt kaptak vért (akkor még nem ismerték a vírust, így nem ellenőrizték e vonatkozásban a készítményeket), továbbá az intravénás droghasználók. Ritkábban nem steril tetováló tű is okozhatja, s szexuális úton ugyancsak terjed. Rizikótényezőnek számít az is, ha valakinél a családban előfordult a Hepatitis valamelyik típusa.

- A kérdőív alapján eldönthető, szükséges-e a vérvétel. A válaszokat természetesen bizalmasan kezeljük teszi még hozzá Csitos Józsefné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!