Zalaegerszeg

2014.05.09. 17:55

Sírjelek emlékparkja

Zalaegerszeg - A Kárpát-medencei sírjelek és fejfák témáját járta körül a III. Zalaegerszegi Országos Faműves Konferencia, ami pénteken kezdődött a Keresztury VMK-ban. Szombaton a népművészet és a szakralitás kapcsolatáról beszélnek a szakemberek.

Magyar Hajnalka

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Gébárti Kézművesek Háza közösen karolta fel a faművesség szakmai mentorálását, így Zalaegerszeg immár harmadik alkalommal szervezője az országos konferenciának.

 

A kétnapos összejövetel nyitányaként dr. Novák László Ferenc etnográfus tartott előadást Kopjafák és fejfák Magyarországon címmel. A témát az teszi napjainkban is fontossá, hogy mára e két fogalom szinte teljesen összemosódott, holott a kopjafa emlékoszlopot jelent, s csak a fejfa, vagy gömbfa értelmezhető sírjelként. A folytatásban Polóny Levente és Bogár Sándor szólt a Kárpát-medence protestáns temetőiben fellelt fa sírjelekről, kisfilmen mutatva be gyűjtőmunkájukat.

Zalai előadó, Marx Mária etnográfus következett a téma helyi vonatkozásait számba véve. Mondandójából kitűnt, megyénkben nem sok helyen maradtak fenn fa sírjelek, de azok kivétel nélkül az archaikus, ősi formákat őrizték meg. Többnyire a göcseji református falvak, Kustánszeg, Nemesnép, Petrikeresztúr szolgáltak erre példával. Emellett a katolikus sírokon is megjelentek az egyedi fa sírjelek, de azok minden esetben keresztet formáztak. Ezt követően Fejfák, emlékoszlopok faragása napjainkban címmel Bereczky Csaba keszthelyi farafagó, a népművészet mestere szólt tapasztalatairól, s cserélt eszmét a konferencia résztvevőivel.

Az előadások után nyílt meg a Megújuló tárgyi világunk a mai lakáskultúrában című kiállítás, amelyre az ország számos fafaragója nyújtott be pályamunkát. A korábbi konferenciák alkalmával előbb a rönkbútorok, majd a tárolóedények adtak témát a pályázatokhoz, idén pedig a mai környezetbe is beilleszthető formavilág, motívumkincs továbbéltetése adta az apropót. A programon Balaicz Zoltán alpolgármester mondott köszöntőt, kiemelve Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, valamint Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Háza szakmai vezetője érdemeit a konferencia megszervezésében. A május 28-ig látogatható tárlatot Széll János etnográfus, a zsűri elnöke nyitotta meg. Mint elmondta, a pályázatra szakmailag kifogástalan tárgyak érkeztek, nüánszok döntöttek a díjakról. Ennek értelmében különdíjat kapott karcolt csont és szarutárgyaiért a berhidai Nesó Sándor. Harmadik díjjal ismerték el a keszthelyi Bereczky Csaba kéregedényeit. Második lett Gueth Lajos szombathelyi fafaragó, csontból készített használati tárgyaiért, az első helyezést pedig Szabó László Zoltán vöröstói fafaragó kapta balatonfelvidéki berakásos fabútoraiért. A díjazottak méltó pénzjutalmat is átvehettek az elismerés mellé.

Megtudtuk még, hogy a konferencia tegnapi, a sírjeleket tárgyaló fejezete – követve a korábbi hagyományokat – fafaragó táborban teljesedik ki szeptemberben, a Gébárti Kézművesek Házában. Egy régi terv is megvalósul: a ház szomszédságában található, lezárt falusi temető mellett szabadtéri kiállítóhely létesül, emlékparkban mutatva be a Kárpát-medencei sírjeleket és kopjafákat. Ezeket a tábor résztvevői faragják meg az ősszel, múzeumi és szakirodalmi kutatások alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!