Zalaegerszeg

2014.04.06. 14:37

Népművészeti alkotóházak és bemutatóhelyek hétvégéje

A népművészeti alkotóházak és bemutatóhelyek hétvégéje Zalában is számos programot kínált az érdeklődőknek.

Szabó Judit

A rendezvényt a Népi Alkotóházak Országos Szövetsége kezdeményezte. Felhívására országszerte 59 alkotóház nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a hétvégén. Keszthelyen a „Dongó házban” működő népművészeti alkotóház három napon át kínált programot.

Molnárné Riskó Erzsébet, a házat működtető Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy egy hétig nyitva tartó kiállítást rendeztek a náluk működő szakkörök munkáiból, továbbá óvodás és iskolás csoportoknak, valamint családoknak mutatták be a hagyományőrző tevékenységeket. Ki lehetett próbálni például a tojásírást és -karcolást, valamint a szappankészítést.

Giricz Zsuzsa balatonkeresztúri szappankészítő, már korábban elkészített darabokkal

Giricz Zsuzsa balatonkeresztúri szappankészítő elmondta, hogy hagyományos főzőszappan előállításával foglalkoznak, s ennek folyamatát mutatták be: használt zsiradékot hevíttek fel, leszűrték, s lúg oldattal vegyítve sokáig főzték. Tegnap Bordácsné Kishonti Erika, a Népművészet Mestere irányításával kis szütyőket is lehetett készíteni tűnemezeléssel, akár szappan tárolására.

Az alkotóházban szütyőket is készíthettek, akik kedvet éreztek hozzá Bordácsné Kishonti Erika (a kép jobb oldalán) vezetésével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!