Zalaegerszeg

2014.04.10. 17:40

Két keréken veszélyesek

Zalaegerszeg - A kerékpárosok és a gyalogosok ez évben élvezhetik az egerszegi közlekedési rendőrök megkülönböztető figyelmét.

Arany Gábor

Erre is hangzott el utalás csütörtökön a zalaegerszegi baleset-megelőzési bizottság elmúlt évet értékelő megbeszélésén. Az ok prózai: a biciklisek növekvő részvétele a közlekedésben a baleseti statisztikában is látványosan megmutatkozik.

A 76-os utat hivatalosan még át sem adták, de már megszedte áldozatait a motorosok köréből. Fotó: Archív/Pezzetta Umberto

Az egerszegi járásban a korábbi évekhez hasonló számú személyi sérüléssel járó közlekedési baleset következett be 2013-ban – 185 –, ám ebből 33-at okoztak biciklisek, ami 43,5 százalékos növekedés az előző évhez képest. A legvédtelenebbnek számító gyalogosokkal, segédmotor-kerékpárosokkal együtt majdnem minden második közlekedési baleset volt e csoport számlájára írható.

Az elmúlt évben egyébként hat halálos végű baleset történt a zalaegerszegi járás közútjain, amelyekben nyolcan veszítették életüket, köztük három motorkerékpáros és két gyalogos.

Mint Panulin Tamás rendőr őrnagy, a kapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője utalt rá, legtöbbször a sebesség helytelen megválasztása, valamint az elsőbbségi jog megsértése okozta a bajt.

Szólt róla, hogy a balesetek megelőzése érdekében a gyalogos és motorkerékpáros járőrszolgálatukkal is igyekeznek szabálykövetésre ösztönözni a közlekedőket. Ezen túlmenően a láthatóság, biztonság elnevezésű kampányukkal a kerékpárosokat célozták meg, és időről időre tartanak ellenőrzési akciókat. A legfiatalabb korosztály, az óvodások, iskolások számára pedig rendszeresen szerveznek előadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!