Zalaegerszeg

2014.04.09. 11:55

Panda a gimiben

Zalaegerszeg - Szoros versenyben a kilencedik helyen végzett a rajz OKTV döntőjében a salomvári Bor Anna.

Magyar Hajnalka

A Kölcsey-gimnázium angol kéttannyelvű osztályába járó lány munkáiból a minap nyílt kiállítás az iskola galériájában. Mint elmondja, családjában nincsenek előképek, egyedül ő jegyezte el magát a rajzolással. Rátermettsége már nagyon korán kiviláglott.

– Ilyen készségekkel hogyhogy nem művészeti szakirányú iskolát választott?

– Az általánost Salomváron végeztem, akkoriban sokat gondolkodtunk ezen a lehetőségen – feleli Bor Anna. – De éppen amikor lépni kellett volna, 8. osztályra elbizonytalanodtam a döntésemben. Úgy határoztunk, legyen inkább „sima" gimnázium, s közben majd kiforr a dolog, eldől, mennyire erős a rajz vonzása.

Újabban nagy méretű szénrajzokat is készít, de ezeknél sem hanyagolja el a részleteket. Fotó: Katona Tibor

Úgy tűnik eldőlt, hiszen gőzerővel készül a felvételire az iparművészeti, illetve a képzőművészeti egyetemre. S bár nem iratkozott művészeti gimnáziumba, a megfelelő felkészítést mégsem nélkülözte. Tehetségét az elmúlt években főként az Ady-gimnázium művésztanárai bontakoztatták, hetente háromszor jár hozzájuk szakkörbe.

– Foglalkozik velem Frimmel Gyula, Tánczos György, de valamennyi adys tanárt említhetném. Korábban Fischer György is tanított másfél évig. Itt, a Kölcseyben Monok Balázs segítségére számíthattam tanórákon túl is, hiszen az angol kéttannyelvű képzésben azért nem a rajz a legfajsúlyosabb tárgy.

– Milyen témák és technikák a legkedvesebbek?

– Az emberábrázolás a kedvencem, de állatokat is szívesen rajzolok. Az utóbbi időben nagyméretű szénrajzokkal próbálkozom, vonz a látványos, méreténél fogva is erőteljes ábrázolás.

A Könyörgöm akasszuk fel! csoport legutóbbi tárlatán is hatalmas, „lepedőnyi" szénrajzokkal jelentkezett, az ordító panda, valamint a lány és a koponya kettőse az Art Moziban megrendezett kiállítás látogatóit is megállásra késztette. Nála még az impozáns méret sem jár együtt a részletek nagyvonalú kezelésével. Precízen megdolgoz minden négyzetcentimétert, különösen ceruzarajzain nyer teret a részletező finomság. Tanulmányrajzai, akvarelljei a részletgazdagság ellenére is könnyedek, frissek. Ha nem adott a téma, ösztöne, csapongó fantáziája vezérli ötleteit.

Már tavaly is indult az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen rajz tantárgyból, akkor a 13. helyen végzett. Idén még előbbre jutott a 9. helyezéssel. A három fordulóból álló verseny második körébe 280-an jutottak be, az utolsóba pedig, ahol művészettörténeti teszt és kreatív tervezési feladat várt rájuk, már csak 33-an.

Hiába végzett azonban a legjobb tíz között, ez nem jelent automatikus bejutást a szakirányú egyetemre. Április végén vár rá a felvételi, tervezőgrafikusi szakot jelölt meg, érdekli a reklámgrafika. Szereti ugyanis, ha a rajz valamilyen funkciót szolgál.

Címkék#Bor Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!