Zalaegerszeg

2014.01.14. 17:55

Még mindig szünetel a tüdőszűrés

Zalaegerszeg - November végén meghibásodott a Zala Megyei Kórház pózvai pulmonológiai osztályán működő tüdőszűrő gép. Az ellátás azóta is szünetel.

Magyar Hajnalka

A javítás elhúzódásának okairól dr. Csidei Irént, a kórház főigazgatóját kérdeztük. Mint kiderült, a tüdőszűrő gép lelke, vagyis a röntgencső hibásodott meg. A kórház haladéktalanul jelezte a problémát, az alkatrész pótlása azonban nem egyszerű.

Sokan munkaalkalmassági vizsgálat miatt mennek tüdőszűrésre. Fotó: Archív

Első körben december közepére kapott ígéretet a kórház a javításra, ám kiderült, nincs megfelelő alkatrész az országban. Az illetékes cégnek nem éri meg raktáron tartania, hiszen ritkán van rá szükség, az egerszegi cső cseréje sem volt még várható. A mintegy 2,7 millió forint plusz áfa értékű röntgencsövet Olaszországból kellett megrendelni. Ekkorra azonban az ünnepek miatt Itáliában már erősen lelassult az ügyintézés, akadozott a gépezet. További csúszást okozott, hogy az olaszoknál január 6., vízkereszt ugyancsak kiemelt ünnep.

Mindez persze nem nagyon vigasztalhatja azokat, akik számára a munkavállaláshoz, munkaalkalmassághoz kötelezően előírt vizsgálat a tüdőszűrés, vagy akik egészségük megóvása érdekében éppen a januári fogadalmak hevében szánták rá magukat az ellenőrzésre. Ők bizonyára türelmetlenül várják már a rendelés beindulását. Addig is, amennyiben halaszthatatlan számukra a vizsgálat, valamely környékbeli város, például Zalaszentgrót vagy Keszthely tüdőszűrőjét kénytelenek felkeresni.

Legfrissebb információink szerint a jövő héten, január 21-én érkezik meg az országba a várt alkatrész, az érintettek tehát azt követően – a szerelés időpontjától függően – számíthatnak a rendelés újraindítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!