Zalaegerszeg

2013.10.25. 18:05

Áldást kértek a betegekre

Zalaegerszeg - A haldoklással és az elmúlással kapcsolatos tabuk ledöntése is célja volt egy pénteki, hospice napján tartott rendezvénynek.

Szabó Judit

A Mónika Hospice Szolgákat és a Zalaegerszegi Kistérségért Nonprofit Kft. idén is megszervezte azt a rendezvényt, amelynek a célja a hospice világnapról való megemlékezés és a hospice szemlélet elterjesztése volt. Ennek a lényege, hogy a súlyos betegségük (gyakran rákbetegségük) végstádiumában levők méltósággal távozhassanak az élők sorából, s életük utolsó szakaszában minden ellátást megkapjanak, amely enyhíti szenvedéseiket és lelki támaszt nyújt nekik. A mozgalom jele a nárcisz, amely a rákbetegeket gondozó szervezetek gyakori szimbóluma, egyben a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak, a feltámadásnak a jelképe.

A világnap alkalmából nárciszhagymákat ültettek a „méltóság mezejére". A papírvirágok mutatják, milyen lesznek majd tavasszal. Fotó: Katona Tibor

Zalaegerszegen pénteken a nárcisz színeiben, sárga sálakkal, kitűzőkkel és lufikkal vonultak a megemlékezés résztvevői a városháza elé a református templomban a betegekért és gondozóikért tartott ökumenikus ima után, Török Zoltán lelkész vezetésével.

A városháza előtti téren elsőként Török Zoltán szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta. hogy évek óta megemlékeznek a református templomban a hospice világnapjáról. Mindig szeretettel várták a szolgálatban részt vevőket, s mindazokat, akik rábízták családtagjaikat ezt a nemes hivatást vállalókra.

Török Zoltán kitért arra, hogy a városháza felé tartó menetüket sokan érdeklődve figyelték, hiszen manapság nem ritkák a demonstrációk. Míg azonban a demonstrálók általában valami ellen lépnek fel, az ő sétájuk valamiért zajlott: áldást kértek a betegekre és a betegeket ápolókra, hangsúlyozta a lelkész.

Az egybegyűltek előtt Gyutai Csaba polgármester is felszólalt, majd a jelenlévők a magasba eresztették a magukkal vitt sárga léggömböket. Ezt követően a városháza előtti virágágyásba a méltóság mezejére nárciszhagymákat ültettek.

- A társulásnál folyamatban van egy osztrák-magyar, úgynevezett Nárcisz projekt, melynek célja, hogy minél többen megismerkedjenek a hospice szemlélettel, hogy merjünk beszélni az elmúlásról, ráirányítsuk a figyelmet a krónikus betegekre és a hospice munka jelentőségére - összegezte Kónya Zsuzsanna, a Zalaegerszegi Kitérségért Fejlesztési és Foglalkoztatási Kft. projektkoordinátora. - A nonprofit kft. egy tabufalat hozott a mai rendezvényre. Festékbe mártott tenyérrel mindenki ráteheti a keze lenyomatát, ezzel jelképezve, hogy ő is kész ledönteni az e téma köré volt tabukat.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő is részt vett, a műsorban pedig Czegő Teréz színművész, valamint a Liszt-iskola tanulói működtek közre.

Kónya Zsuzsanna tájékoztatást adott arról, hogy a Nárcisz-projekt kampányprogramjai már elkezdődtek a zalaegerszegi iskolákban.

- Hamarosan, november 14-én pedig egy úgynevezett Ispotály klubot hívunk életre. Havi rendszerességgel találkozunk olyanokkal, akik tenni akarnak azért, hogy a hospice szemlélet meghonosodjon, illetve betegklubot szeretnénk működtetni. Ez egy nyitott klub lesz, ahová bárki jöhet, s várjuk a szakembereket is - mondta Kónya Zsuzsanna.

A zsinagógában megtartották a Hospice hangja című rendezvényt, amelyen a köszöntők után művészek és kulturális csoportok léptek fel. Felszólaltak a megyei kórház és a népegészségügyi szolgálat képviselői is. A cél az volt, hogy minél többen hallassák hangjukat a hospice témakörében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!