Zalaegerszeg

2013.05.14. 16:11

Vietnámi testvérvárosi kapcsolatra biztatta vendéglátóit

Zalaegerszeg - Ho Si Minh-városhoz közeli millió lakosú települést ajánlott a zalaegerszegi vezetők figyelmébe keddi látogatásán Ngo Duy Ngo, aki e módon a testvérvárosi kapcsolatok kiépítését szorgalmazta.

Arany Gábor

A Vietnámi Szocialista Köztársaság magyarországi nagykövete, Ngo Duy Ngo másodszor kereste fel a zalai megyeszékhelyet. Délelőtt a nagykövet küldöttsége élén a függetlenséget, a két országrész egyesítését jelképező és a felszabadító harcok vezetőjét, Ho Si Minh-t is megörökítő emlékműnél koszorút helyezett el küldöttsége élén. A Ho Si Minh közelegő születésnapja (május 19.) alkalmából az MSZP és a DK zalai képviselői által szervezett ünnepségen dr. Balogh Miklós idézte fel, hogy negyven évvel ezelőtt vonultak ki az amerikai csapatok Vietnámból. Ngo Duy Ngo nagykövet beszédében reményét fejezte ki, hogy hamarosan Zalaegerszeg testvérvárosai között  vietnámi település is lesz. A részletekről már a városházán beszélt, ahol találkozott Balaicz Zoltán alpolgármesterrel, aki dr. Kovács Gábor jegyző és Major Gábor MSZP-s képviselő társaságában fogadta a nagykövetet.

Ho Si Minh emlékművénél Ngo Duy Ngo nagykövet (balra) beszélt, szavait Nguyen Trung Dung tanácsos fordította magyarra. Fotó: Arany Gábor

Ngo Duy Ngo véleménye szerint a fejlettebb déli országrészben, a főváros körzetében található és külföldi beruházók által is kedvelt milliós lakosú városok egyike lenne alkalmas a magyar-vietnámi kapcsolatok kialakítására. Különösen érdekelné őket a szennyvíztisztítás, és lát lehetőséget a sport, valamint az oktatás területén is. Balaicz Zoltán egyebek mellett a megyeszékhelyen működő főiskolákra hívta fel a figyelmet és javaslatot tett üzletemberek találkozójára is.

A nagykövet utalt rá, júniusban Tarlós István budapesti polgármester látogat el a  vietnámi testvértelepülésre, Ho Si Minh-városba, szeptemberben pedig hazánkba érkezik országa elnöke, ami alkalmat ad a kapcsolatok további elmélyítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!