Zalaegerszeg

2011.11.04. 14:26

Komplex akadálymentesítés a Béke ligeti Általános Iskolában

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program (NYDOP) pályázatán elnyert 39.950.000 forintos európai uniós támogatással 2 hónap alatt valósult meg a Béke ligeti Általános Iskola épületének komplex akadálymentesítése Zalaegerszegen.

zaol.hu

A projekt eredményeként valamennyi fogyatékkal élő számára teljes körűen akadálymentessé vált az intézmény épületen belüli és épület körüli környezete - áll a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiadott sajtóközleményben.

A mozgáskorlátozottak számára két parkoló készült, a szintkülönbségek áthidalásánál lift és külső-belső rámpák segítik a közlekedésüket. A főbejárati szélfogót és valamennyi tantermi ajtót kicserélték szélesebb és küszöb nélküli ajtóra. Szintenként 1-1 akadálymentes WC-t alakítottak ki, a tornatermi öltözőkhöz tartozó fürdők is akadálymentesek lettek. A vizesblokkok vészjelzéssel ellátottak.

A gyengénlátók tájékozódását vezetősávok, figyelmeztetősávok segítik, melyeket a közlekedők, lépcsőházak padlóburkolatain és oldalfalain helyeztek el. A tapintható, Braille-feliratozású információs táblák is nekik készültek.

A halláskárosultakat indukciós hurkok és hangosítás segíti. 

Három akadálymentes számítógép is beszerzésre került, nagy görgős egérrel, kontrasztos billentyűzettel, Braille kijelzőkkel, speciális szoftverekkel (képernyőolvasó, beszédszintetizátor, képernyőnagyító, szövegfelolvasó, könyvszkennerrel, karakterfelismerővel).

A megvalósult projekt 3 közszolgáltatás számára nyújt egyenlő esélyű hozzáférést (a sajátos nevelési igényű tanulók nappali rendszerű általános iskolai neveléséhez, oktatásához, a sajátos nevelési igényű tanulók nappali rendszerű szakiskolai neveléséhez, oktatásához, valamint a pedagógiai szakszolgálathoz).



Kapcsolódó cikkünk: 
Intézményi beruházások folynak, illetve zárultak le Zalaegerszegen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!