Zalaegerszeg

2011.11.28. 18:16

Ízözön: Csatárig nyúlt a botfai répás rétes

Zalaegerszeg – Ínycsiklandó fogásokkal, többek közt kerekrépás rétessel várta a közösségi házba vendégeit és tagjait a botfai nyugdíjasklub. S bár a gasztronómiai napot szombatra hirdették, a munka már pénteken elkezdődött.

Varga Lívia

– Minden találkozónknak célja van – bocsátotta előre pohárköszöntőjében Olasz Gyuláné klubelnök. – Ma mindenki névnapját ünnepeljük – tette hozzá, majd hosszú felsorolásba kezdett: a januári Martina névnaptól a december 26-án esedékes Istvánig.

A poharak tehát ezúttal az ünnepeltek egészségére ürültek.  A klubelnök a frissen elkészült nosztalgiafalra is felhívta a figyelmet, ami a tagok családjainak életébe enged bepillantást – születéstől a halálig. A köszöntőt követően aztán a hosszú asztal körül helyet foglalók nekiláttak a paradicsomos-húsos répának, nem is sejtve tán, hogy a fő fogás csak utána következik.


– 2005-ben sütöttünk utoljára rétest, és most az asszonyoknak megint eszükbe jutott a dolog. Készült tökös-mákos, túrós, túrós-meggyes, almás, kétfajta káposztás, igazi zalai specialitásként kerekrépás és még parasztrétes is – sorolta mosolyogva Olasz Gyuláné, majd bevezetett bennünket egy terembe, ami minden rétesimádó számára a Kánaánt jelentené: egy hatalmas asztal tele a sós és édes finomsággal. Nem csoda hát, ha az asszonyok már pénteken nekiláttak a munkának. – Csak nyúlt a rétes, csak nyúlt, Csatárig is elérhettek volna vele, annyira nyújtották. Csodálatosan ügyesek ezek az asszonyok – tette hozzá derűsen a klubelnök, leszögezve: ezt kézzel kell enni, mert úgy az igazi.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!