Zalaegerszeg

2011.04.18. 16:04

Klaszterben keresnék a kiutat Zalalövő térségében

A térségben működő vállalkozások klaszterbe szervezése a zalalövői gazdasági program egyik célkitűzése. A dokumentumot a legutóbbi testületi ülésen fogadták el a képviselők.

Szabó Judit

Az alakuló ülést követő fél éven belül gazdasági programot kell jóváhagyniuk az önkormányzatoknak – ennek a kötelezettségnek tett eleget legutóbbi ülésén a zalalövői képviselő-testület. A 2014-ig szóló program nem tartalmaz meglepetéseket: az önkormányzat továbbra is a város működőképességének megőrzésére fókuszál, ugyanakkor változatlanul garantálni szeretné az iskolába és óvodába járó gyerekek megfelelő szintű oktatását, nevelését. Az egészségügyi alapellátásban (már sokadszor) az orvosi ügyelet őriszentpéteri vagy egerszegi közös üzemeltetésének lehetősége fogalmazódott meg, de eddig akárhányszor felmerült az ötlet, a képviselők mindig elvetették.

A város tulajdonában lévő épületek állapotával kapcsolatban az óvodafelújítást teszi első helyre a gazdasági program. A beruházás már a megvalósítás felé halad, s az iskolai beázások kijavítására is sikerült támogatást szerezni. Egyelőre tervszinten szerepel a dokumentumban a városháza energiatakarékos felújítása, az egészségügyi központ akadálymentesítése és az új piactér létrehozása. A város csapadékvíz-elvezetési problémáinak orvoslását sürgős feladatként nevesítik.


Az elkerülő út építése állami beruházás, mindenesetre az önkormányzat deklarálta: mindent megtesz annak érdekében, hogy a szakasz 2013 végére elkészüljön. Az egerági és a nagyfernekági bekötőút közötti kerékpárút megépítését is fontosnak tartják, ehhez pályázati pénz szükséges. A felsoroltakon kívül többek között a járdák felújításáról, a mentőállomásról és egy bentlakásos idősotthon kialakításáról tesznek említést a gazdasági programban, s feladatul szabták a termálprojekt felülvizsgálatát 2014-ig.

A városban nőtt a munkanélküliség az elmúlt években, főleg az idősebbek, a képzetlenek és a pályakezdők nem találnak állást. A mintegy tíz éve működő ipari park kihasználtsága ugyanakkor nagyon alacsony. A városvezetés elsősorban kis és közepes cégeket látna szívesen.

A már működő vállalkozásokat klaszter szervezésével próbálják helyzetbe hozni. A cégeken kívül önkormányzatokat, pénzintézeteket és többek között képzőintézményeket tömörítő klaszter nem ágazati, hanem területi alapon jönne létre zalai és vasi szereplőkkel. A tagok például a marketing, a termékfejlesztés és a kutatási eredmények megosztása terén működnének együtt.

A gazdasági program vitájában felvetődött, hogy szeptemberig részletes feladattervet kellene készíteni az elképzelések valóra váltására. A testület ezzel a kiegészítéssel fogadta el az előterjesztést.


HELYI ADÓBEVÉTELEK
A város romló anyagi helyzetét tükrözi a helyi adóbevétel alakulása. Míg 2005-ben több mint 106 millió forint folyt be, azóta minden évben kevesebb. A mélypont 2009-ben volt, amikor 53 millió forintot fizettek az adózók. Idén 67 millióra számít a város. A költségvetés főösszege az elmúlt években 5-600 millió forint között mozgott, s bár idén több (678 millió), a helyzet nem jobb, mivel a növekedést a kiadások emelkedése magyarázza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!