Zalaegerszeg

2011.01.30. 16:51

Tüsszenteni tilos!

Jubileumi, tizedik tollfosztóba gyűltek a vendégek szombaton délután a botfai közösségi házba. Az asztal körül szerencsére a toll nem, csak a nóta szállt:"kék a szeme, göndör haja fekete..."

Magyar Hajnalka

- A legfontosabb feltétel, hogy az ember ne legyen náthás. Mert ha tüsszög... - kezd a jó tollfosztó jellemzésébe dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő, aki az elmúlt évtized valamennyi tollfosztójának vendége volt. - Finom mozdulatokat kíván a munka, így ebben a nők sokkal ügyesebbek, a férfiak inkább maradnak a kártyánál, s a poharak töltögetésénél. Nagyon szeretem az ittenieket, szívesen jövök a körükbe, hiszen elfelejtett, fontos közösségi eseményt elevenítenek fel, s ez nekem szívügyem. Példát mutatnak arra, hogy nehéz körülmények között is oda lehet figyelni a hagyományápolásra, s lehet értelmes időtöltést találni.

- Szervezés közben derült ki, hogy ez már a tizedik alkalom, magunk is rácsodálkoztunk... - meséli Olasz Gyuláné, Ica, a főszervező Őszirózsa Nyugdíjas Klub vezetője. Büszkék rá, hogy ők elevenítették fel először ezt a hagyományt, azóta már számos követőjük akadt megyeszerte. A programra a Páterdombról és Pákáról szintén érkeztek vendégek, s persze itt vannak a helyi Lányok Asszonyok Klub tagjai.

 

 - Újabb ötletünk is van ám - árulja el Ica. -  Őszre hagyományos kukoricafosztást tervezünk...

De most még a toll van soron, a hosszú asztalon habos halmokban fehérlik a szárnyasoktól kölcsönzött párnába való.

-  Kacsatoll ez, a libáé erőteljesebb - avat be Korcz Margit, aki nem véletlenül szakértő, hiszen kacsákat tart. - A pihetollak olyan finomak, hogy azokat csak kettétörjük. A fedőtollaknál meg kétoldalt apró mozdulattal finoman lehúzzuk a csutkáról a tollat. Ennyi az egész... - mutatja. Mint mondja, nincs ebben semmi újdonság az itteniek számára, hiszen gyerekkoruktól fogva odaállították őket a toll mellé, amikor a farsangi időszakban összegyűltek egy-egy háznál kalákában fosztani. Mire beköszöntött a tavaszi munkák ideje, minden család tollkészletével elvégeztek.

Gecse Péter, a városrész fiatal önkormányzati képviselője elmélyülten fotózza a munkálkodó, nótázó asszonyokat.

-  Az Összefogás Botfáért Egyesület honlapjára készítem a friss fotókat, ez az a fórum, ahol összefonódnak a helyi közösségi élet szálai. Ma már az internet is közösségszervező erő, élünk e lehetőséggel -  magyarázza buzgalmát.

A konyhába vezető utat ínycsiklandó illatok jelzik. Odabent jókora kondérban kavargatja a pörköltet Némethi István, az Avashegyért Vagyonvédelmi Polgárőr Egyesület elnöke.

-  13 kiló lapockából készült, Salamon Gyula kollégámmal közösen kockáztuk, aprítottuk a hagymát... - mondja. - Valahogy rajtunk, polgárőrökön maradt a főzés, szinte minden rendezvényen mi fogjuk a fakanalat. Szeretjük csinálni, s egy profink is van hozzá, Durgó Gábor szakács személyében. Az a helyzet, akármerre néz az ember, ritka dolog, ami itt nálunk Botfában megvan. Hogy ennyi jó rendezvény legyen a fiatalokkal közösen, hogy senki nem húz szét, hanem teszi a dolgát... -  kavarja meg elégedett lendülettel a rotyogó étket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!