Zalaegerszeg

2010.09.17. 18:13

Átadták a zalaegerszegi infocentrumot

A BGF zalaegerszegi intézetében januárban rakták le az alapkövet, pénteken pedig meg is nyílt az 1513 négyzetméteres, három szintes, számítógéptermeket, könyvtárat, előadókat és közösségi teret is magába foglaló létesítményt.

MTI

 Az avató előtti sajtótájékoztatón Sándorné dr. Kriszt Éva, a BGF rektora azt hangsúlyozta: a létesítmény nem csak az intézetnek nagy lehetőség, de a helyi társintézményeknek és vállalkozóknak is, kapuit ugyanis megnyitják mindenki előtt. Kiemelte azt is: a fejlesztés fontos lépés a nagy álom, a karrá válás megvalósulása felé. Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke azzal üdvözölte az elkészült beruházást, hogy remélhetőleg haszna a mukahelyteremtés, illetve a piacképes tudás megszerzése terén is érződni fog.

 

 

Dr. Gyimesi Endre, a város polgármestere arról beszélt, hogy a térségben nagyon hiányzott egy ilyen létesítmény, ahol a hagyományos adathordozókon alapuló szakkönyvtártól a tudásszerzés legmodernebb eszközeiig minden megtalálható.

A sajtótájékoztató és az avató vendége volt dr. Hoffmann Rózsa, az oktatási ügyek államtitkára, aki egyrészt örült az együttműködés szép példáját mutató fejlesztésnek, illetve kiemelte, hogy a kormányzat célja a vidéken működő felsőoktatási bázisok megtartása és megerősítése.

Erre például a Zalaegerszeghez hasonló városok szellemi életének javítása érdekében is szükség van.

 


A tájékoztató végén együttműködési megállapodást írt alá a BGF rektora, valamint az eisenstadti főiskolát vezető dr. Ingrid Schwab-Markovits. A jövőbeni együttműködésnek az egerszegi kampusz fontos színtere lehet.




Az infokummunikációs centrumot egy geotermikus energiát hasznosító, háromszintes, 1500 négyzetméter alapterületű, akadálymentesített épületben alakították ki. A földszinten intézeti könyvtár, webkabinet és kutatószobák, az emeleten tantermek találhatók. A tetőtérben rendezvényekre, tudományos tanácskozásra alkalmas konferenciaterem kapott helyet. 
   
A tudáscentrumot a város valamennyi felsőoktatási intézményének hallgatói igénybe vehetik. A diákok gyakorlati képzése mellett az infócentrum színtere lehet a város tudományos életének, és szolgáltatást nyújt majd a kis- és középvállalkozói rétegnek is. 
   
A 622 millió forintos beruházáshoz a megyei és a város önkormányzat 10-10 millió, a Budapesti Gazdasági Főiskola pedig 5 millió forint önrészt adott. 
   
A megnyitó után az infócentrumban nyílt nap kezdődött, szombaton pedig az első konferencia is lezajlik itt. Tíz órától a bormarketing kérdései kerülnek terítékre: a borfogyasztói magatartás, a vásárlási szokások, a borászat kínálta lehetőségek a turizmus fejlesztésében. S a programot persze borkóstoló zárja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!