Zalabaksa

2016.06.20. 18:26

Az őstelepülések lakóira emlékeztek - Kereszt áll az elpusztult falu temploma helyén

Zalabaksa – Hetedik alkalommal tartotta meg Szentandrás túráját a Zalabaksai Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület.

Gyuricza Ferenc

A program célja a környező természeti értékek bemutatása mellett a török korban elpusztult őstelepülések lakóira való emlékezés is volt – tájékoztatta a szombaton megtartott rendezvényről lapunkat a civil szervezet elnöke.

Berkes József kiemelte: az egykori Szentandrás település temploma helyét ma egy kereszt jelzi, a piknikkel egybekötött túra során tulajdonképpel ezt keresik fel. A keresztre minden évben felerősítenek egy táblát, ezzel jelzik, hogy megemlékeznek az egykor itt élt ősökről. Az idei rendezvényen Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke – aki helyi lakosként egyben tagja is a szervező egyesületnek – mondott beszédet, majd egy rövidebb emlékműsort is tartottak az egyesület tagjai, valamint a községben élő fiatalok közreműködésével.

Fotó: Zalabaksai Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület

A túra minden évben érinti azt a Szentandrás tanösvényt is, amelynek több elemét felújították a közelmúltban. Az egyesület többek között egy piknikre alkalmas helyet alakított ki a község melletti ligetes erdőben, ide többször is szeretnének önálló kirándulásokat, programokat szervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!