Vörösiszap

2011.01.28. 12:17

Malter helyett ragasztóval rögzítik a téglákat Kolontáron

Ragasztott falazati technológiát alkalmaznak, vagyis a malter helyett ragasztóval rögzítik egymáshoz a téglákat a falazáskor a kolontári lakóparkban, az időjárási viszonyok miatt ugyanis a hagyományos anyagok nem tudnak megkötni.

MTI

 


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a vörösiszapömlés károsultjai számára épülő kolontári lakópark kivitelezői lebetonozták újabb három ház alapjait, folytatódott a gázhálózati rendszer bekötése, fertőtlenítették a vízvezeték-hálózatot, elkészült a központi szennyvízgyűjtő akna és befejezték az elektromos távvezetékek átkötését.
   
A devecseri lakóparkra vonatkozóan megkötötték a közműszolgáltatókkal a szolgáltatási szerződéseket, a közműépítéshez átadták a munkaterületet, és elkezdődtek a területrendezési, a csatorna- és vízközmű-kiépítési munkálatok; ötvenhat villanyoszlopot állítanak fel.
   
A jogi munkacsoport munkatársai hét új ingatlan építéséről, illetve három lakás vásárlásáról szóló támogatási szerződést kötöttek a károsultakkal. Az érintettek január 31-ig dönthetnek az új lakás építéséről, azt követően már csak használt lakást vásárolhatnak vagy káruk pénzbeli megváltását kérhetik.
   
A közlemény szerint a lerakókba csütörtökön Devecser és Kolontár külterületéről 6603 köbméternyi szennyezett anyagot szállítottak, az újjáépítésen 483 szakember dolgozott 280 munkagéppel.

 

Dosszié a katasztrófáról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!