Vörösiszap

2010.10.07. 16:14

A vörösiszap nem veszélyezteti Hévíz gyógyvizét

A hévízi tavat és annak vízbázisát nem veszélyezteti a vörösiszap - közölte Hévíz polgármestere csütörtökön a Magyar Állami Földtani Intézet szakembereire és a Hévízi-tó Alapítványra hivatkozva.

MTI

Papp Gábor (Fidesz) a Veszprém megyei településeket érintő vörösiszap katasztrófa hévízi vonatkozásaival kapcsolatos aggodalmak miatt kért tájékoztatást az illetékes szakemberektől, valamint a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. vezetésétől.
   
Mint közleményében fogalmazott: azt a megnyugtató tájékoztatást kapta, hogy a tavat "semmiféle veszély nem fenyegeti, a vörösiszap-ömlés közvetlen vészhelyzetet a gyógytónak nem okoz". A katasztrófa érinti ugyan a tó vízgyűjtő területét, de "a vízzáró rétegek szerencsés elhelyezkedéséből adódóan a vörösiszap semmiképpen nem érheti el a tavat".
   
A fürdőváros újonnan megválasztott polgármestere egyben beszámolt arról is, hogy a hévízi Teréz Anya Szociális Integrált Intézménnyel és a Hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulásával gyűjtést szerveznek. A Veszprém megyei iszapömlés szerencsétlenül járt károsultjainak tisztító- és fertőtlenítőszereket, valamint tartós élelmiszereket gyűjtenek október 11-től egy héten át.
   
A károsultak megsegítésére a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület is gyűjtésbe kezdett, a szervezet a helyi Tourinform irodában alakított ki gyűjtőpontot, ahol természetbeni adományokat fogadnak. A készpénzzel segíteni akarók pedig a "dr. Moll Károly Orvos Emlékére Közhasznú Alapítvány" számlájára tudják befizetni az általuk felajánlott összeget - közölte Hévíz polgármestere.



Vörösiszap-katasztrófa - zalai érintettség:

Vörösiszap: A Balaton és a zalai térség nincs veszélyben

Az életébe került a segítség: "Ott tudtuk meg, hogy Zsolt meghalt"

Vörösiszap-tragédia: Zalai fotós képei a The New York Times-ban (frissítve további részletekkel)

Vörösiszap-áradat: Több zalai helyszínen is várják az adományokat



Országos hírek:

Iszapkatasztrófa: Teljes földcserét követelnek a devecseriek (folyamatosan frissül)

Mintha bomba robbant volna

Vörösiszap: A tragédia harmadik napja

Vörösiszap-katasztrófa: félezer ember küzd Devecserben

Környezetvédelmi tanácsadó cége van a MAL Zrt. egyik tulajdonosának

Veszélyben Vas és Győr-Moson-Sopron megye is - Részletek itt!

A katasztrófa részleteiről társalapunk, a Veszprémi Napló folyamatosan beszámol - Klikk ide!



Képek:

A katasztrófa helyszíne I. 

A katasztrófa helyszíne II.

Átszakadt a tározó 

Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!