Vonyarcvashegy

2016.11.12. 13:30

Gyakorlat a károk megelőzéséért

Vonyarcvashegy – A település vízelvezető árkait tisztították ki a szombaton megtartott katasztrófavédelmi gyakorlaton.

Keszey Ágnes

Az elmúlt időszakban sok gondot okoztak Vonyarcvashegyen a hirtelen lezúduló és nagy mennyiségű esők, melyek miatt utak, kertek kerültek víz alá, s nem egyszer sáros víz is elöntött udvarokat, garázsokat, pincéket. Ezek megelőzésére a katasztrófavédelmi gyakorlaton - mely az önkormányzat, a Zala Megye Polgári Védelmi Szövetség és a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség együttműködésével valósult meg - három utcában a vízelvezető árkokat tisztították ki gépi és kézi erővel. Igaz, a hideg és a havazás közbeszólt, így a délutáni órákig tervezett gyakorlat már délelőtt véget ért, de a tervezett munkálatok nagy részét sikerült befejezni.

- Az önkormányzat több alkalommal próbált pályázni csapadékvíz elvezető árkok kialakítására. Az idei évben a település északi és déli részére vonatkozóan elkészültek a tervek, vízjogi engedéllyel is rendelkezünk, ennek megvalósítására, s 80 millió forint támogatásra nyújtottunk be pályázatot mondta el Péter Károly polgármester. A település csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztése közel 700 millió forintba kerülne, de sok más teendő is van.

A vízelvezető árkokat tisztították Vonyarcvashegyen
Fotó: Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

- A mai nap eredménye az, hogy látjuk, hogy mivel lehetne a jelenlegi állapot jobbá tenni, hogy ne adódjon probléma. Gépi munkával megtörtént a csapadékvíz elvezető árkok tisztítása, a padka nyesése és bevágások készítése, ami az útról rávezeti a csapadékvíz elvezető árkora a vizet. Sok utcában az árkokat a lakók betemették, ezeket újra ki kellene ásni - sorolta a tapasztalatokat a polgármester.

Bár az időjárás közbeszólt, de a munkálatok nagy részét sikerült befejezni - sikeresként értékelte a gyakorlatot Péter Károly és Laczikó Károly
Fotó: Keszey Ágnes

Mint Laczikó Károly, a keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta: minden polgármester a helyi polgárvédelmi parancsnok, neki és polgári védelmi szervezet tagjainak nyújtanak szakmai segítséget a katasztrófavédelmi gyakorlatok során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!