Vonyarcvashegy

2016.08.07. 15:40

Halásznak lenni veszélyes

Vonyarcvashegy - Akár fürdésre csábító, akár jeges a Balaton vize, csak tisztelettel szabad közeledni hozzá.

Kósa Tamás

Erre is figyelmeztet az 1729-ben történt eset, melynek a Szent Mihály-domb lábánál 6 halász odaveszett, 40 pedig csodálatos módon megmenekült - és amelyre 24. alkalommal emlékeztek már a hétvégén Vonyarcvashegyen.

A háromnapos rendezvény a helyiek és a vendégek széles körének igényeit igyekezett kielégíteni. A zenét kedvelők meghallgathatták a Lido strandon a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és vendégei produkcióit, a Szent Mihály-kápolnában Bálint Natália operaénekes koncertjét, valamint Várhegyi Gábor énekes műsorát, és Petik Ákos gitárművész előadását. Nem beszélve az EMotion Táncstúdió bemutatójáról.

A halászléfőző versenyen harmadszor indult már a budapesti Lengyel Krisztián, Szvitok István és Lengyel Attila Fotó: Kósa Tamás

Szombaton a Szent Mihály-dombi kápolnánál, vasárnap pedig a 40 halász emlékhelyen koszorúzott Péter Károly polgármester, valamint a helyi civil szervezetek képviselői és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

- Ez a megemlékezés a tényleges halászatot végző emberekről szól - mondta Turcsányi Béla, a halgazdálkodási társaság vezetője. - Ez romantikus munkának tűnhet, de sokszor veszélyes. Megérdemlik ezek az emberek, hogy ilyen méltó módon emlékezzünk meg róluk.

A programot vasárnap idén is látványos tűzijáték zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!