Vonyarcvashegy

2014.01.20. 14:30

Haragban a kormoránnal

Vonyarcvashegyről érkezett olvasói jelzés szerkesztőségünkbe: Kocsis Miklós a kormoránok balatoni kártételeit sérelmezi.

Varga Andor

- Egy kormorán napi fél kiló halat fog a Balatonból - írta elektronikus levelében olvasónk, aki egy fotót is mellékelt a panaszához.- A fán ülő brigád körülbelül az egynegyede a Vonyarcvashegyen garázdálkodó kolóniának. A kép készítésekor a többiek épp a vízen voltak. Évtizedek óta ezeken a fákon ülnek, és pusztítják a balatoni halakat. A Balatoni Halászati Nonprofit Zrt. állítólag engedélyt kapott az állomány gyérítésére. Mire várnak?

Az ügyben először a madarak szakértőjét, Darázsi Zsoltot, a madártani egyesület (MME) zalai titkárát kerestük meg, aki azzal kezdte: egy kormorán fél kilónál is több halat fogyaszt el naponta.

- A teljességhez azonban tudni kell, hogy ezek a madarak méretüknél fogva kifejezetten az apró halakra veszélyesek, vagyis az aktuális nagy fogást nem veszélyeztetik - fogalmazott a titkár. - Akkora pusztítás pedig szerintem nem tulajdonítható nekik, hogy a jövő méretes halait már most kipusztítsák a tóból.

Az olvasónk által készített felvételen a vonyarci kormoráncsapat negyede. A többiek a vízen voltak. Fotó: Kocsis Miklós

Darázsi Zsolt hozzátette: jelenleg valóban elég sok kormorán tanyázik a Balaton környékén, aminek oka, hogy a melegben az állóvizek sem fagynak be, s így a madarak nem kényszerülnek folyókra költözni. Álláspontja szerint azonban ez ügyben semmiképpen nincs tennivalója az embernek, ha a kormorán valóban túl sok, a természet majd gondoskodik róla, hogy jövőre kevesebb legyen.

Az olvasónk által megszólított halgazdálkodó céget is megkerestük a kérdésben, ám ott nem kaptunk válaszokat a társaság illetékese mára közleményt ígért a kérdésben. Nem hivatalosan úgy tudjuk, a zrt-nek van engedélye kormorán gyérítésére, ám nem a Balatonra, hanem csak a kisebb halastavakra. A részletek pedig (milyen károkozást tulajdonítanak a madaraknak, a gyérítés milyen mértékű, stb.) talán holnap kiderülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!