jegyzet

2020.09.29. 07:00

Többé nem lehet kifogás!

Nincs pardon, immár minden közösségi használatú zárt térben viselni kell a szájat és orrot egyszerre eltakaró arcmaszkot.

Benedek Bálint

Forrás: Shutterstock

Most már nem megfelelő a sál, a kendő, és az alternatív verziókat, így például a póló nyakrészének orra biggyesztését is kerülni kell. A szabályok alól nincs kibúvó azoknak az embertársainknak sem, akik a világhálón terjedő álhírek alapján néhány hét alatt végezték el az orvosi egyetemet és tettek virológus-szakvizsgát. És azoknak sem, akik a koronavírus részecskéinek mozgásából írtak disszertációt valamelyik internetes közösségi oldalra. Sőt a magukat orvosok jó barátaiként aposztrofáló, minden friss tudományos magyarázatot jól ismerőknek is erőt kell venniük magukon, hogy egy mozdulattal az arcuk elé húzzák a maszkot.

Ugyanez vonatkozik a vakcinakifejlesztésben jártas névtelen „szakemberekre”, valamint azokra is, akik valakitől valahol hallották, hogy az arc eltakarásának komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Mert az emberélet védelme mindennél (az önzőségnél is) fontosabb, s mert személyes felelősségünk, hogy akaratunkon kívül ne fertőzzük meg a körülöttünk élőket. Főleg ne adjuk át a koronavírust idős, beteg hozzátartozóinknak, akiknek az egyébként is legyengült immunrendszerük képtelen védekezni a gyilkos kór ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!