Tanulmányi verseny

2019.02.03. 07:00

Harmadik alkalommal vettek részt a hévízi Bibósok a szegedi Szent-Györgyi napokon

„Orsi, mit szólnál hozzá, ha jövőre elvinnélek Téged, és másik két iskolatársadat Szegedre, hogy egy versenyen, biológiai, kémiai és fizikai tudásotokat mérjétek össze az ország többi középiskolásaival?”

SÉTA

Deli József, Vigh Orsolya, Vörös Balázs és Horváth Károlyné tanárnő Szent-Györgyi Albert szegedi szobránál

Fotó: Páti Máté

A kérdésre heves bólogatással válaszoltam, de ekkor még nem sejtettem, hogy mire vállalkozom. Csapattársam, Deli József már második alkalommal mérethette meg tudását az országban élő és határon túlról érkező fiatalokkal. Iskolánk, a Hévízi Bibó István Gimnázium harmadik alkalommal vett részt a Szegedi Szent-Györgyi Tanulmányi Napokon 2018 őszén. A csapatnak mindig „tartalmaznia” kell fizikában, kémiában és biológiában kiemelkedő diákot, illetve egy nem végzőst. Most Vörös Balázs diáktársunk jött velünk, aki jövőre tovább tudja folytatni iskolánkban ezt a hagyományt. A felkészüléshez – első pillanatban rémisztőnek tűnő – megadott szakirodalom és oktatóvideók voltak segítségünkre.

Az eligazodásban, értelmezésben, az utazásban biológiatanárunkra, Horváth Károlynéra számíthattunk. Délután kettőkor kezdődött a verseny, amely során kémia, biológia és fizika témakörben kellett megoldani feladatokat. Csapatunk a rendelkezésre álló időt átgondolva és jól beosztva használta fel. A verseny fáradalmait a Tisza-parton vezettük le majd egy könnyed téli sétára indultunk a város központjába.

Deli József, Vigh Orsolya, Vörös Balázs és Horváth Károlyné tanárnő Szent-Györgyi Albert szegedi szobránál Fotó: Páti Máté

Késő délután angol nyelvű előadásokat hallgattunk meg, többek között Dr. Kurt Wüthrich Nobel-díjas tudóstól is. Az előadások nagyon érdekesek és tanulságosak voltak számunkra. Este színvonalas jazz koncert után gálavacsorán vehettünk részt. Másnap reggel elhagytuk 4 csillagos szállásunkat, és pár órára egy gyógyszerészhallgató bőrébe bújhattunk. A Dóm tér patinás épületében, csoportokra osztva, egy anyag minőségvizsgálatát végezhettük el. Ez az izgalmas program nagy örömünkre szolgált.

Ebéd után a döntő következett. A kérdések Szent-Györgyi Albert életéről, munkásságáról, korunk Nobel-díjasairól szóltak, valamint kísérletek bemutatására került sor.

A hat döntős csapat közé sajnos nem kerültünk be, de az 52 csapat között a tisztességes első harmadában végeztünk, és a versenyben maradt diákok küzdelme is sok új ismerettel gazdagította tudásunkat.

Vígh Orsolya,

Deli József

Bibó István Gimnázium

Hévíz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!